eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A kamara szerint a csoportos per bevezetése gyorsítaná az ítélkezést

A Budapesti Ügyvédi Kamara támogatja a csoportos per bevezetését. A szervezet elnöke szerint az új intézmény mindenképp gyorsítani fogja a bírósági pereket. Réti László megjegyezte: a magyar jog nem képes kezelni a sok felperessel működő kártérítési pereket.

A Budapesti Ügyvédi Kamarában már felmerültek szakmai javaslatok és felvetések, amelyek a csoportos per bevezetését szorgalmazzák - közölte Réti László.

A szervezet elnöke szerint a lépés gyorsítaná a bírósági pereket. A jelenlegi polgári eljárásjog nem képes kezelni a sok felperessel működő kártérítési pereket - tette hozzá.

A Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke közölte: nincs kialakult módszertan, így korábban hiába hoztak létre egyesületeket, jogilag nem voltak szabályozva a csoport képzésének és irányításának az elvei, ez pedig számtalan problémát vetett fel.

Amerikában jól működik


Réti László szerint a bíróságok fel lesznek készülve a csoportos per bevezetésével járó feladatokra. Ha valaki bejelent egy kárigényt, akkor felhívást kell a bíróságoknak közzétenni.

Európa-szerte foglalkoznak ennek a kérdésnek a megoldásával - közölte az elnök. Kifejtette: Amerikában nagyon jól működő modellek vannak, míg Európában létrehoztak egy zöld könyv, amely a kártérítési pereknél keresi a harmonizált jogi megoldást.

Több kormányzati szerv is dolgozik ennek a jogintézménynek az előkészítésén - mondta Réti László. A Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke hangsúlyozta: az igazságügyi és rendészeti tárca a polgári perrendtartás reformján belül gondolkozik a csoportos per bevezetésén, valamint a Gazdasági Versenyhivatal is adott ki felkéréseket.

Réti László hozzátette: reméli, hogy bevezethető 2010-re ez a jogintézmény. Addig meg kell oldani, hogy ki és hogyan hozhat létre perlési csoportokat, valamint hogy a csoportokba automatikusan mindenki beletartozik-e vagy bejelentkezés útján lehet csatlakozni - fejtette ki.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×