eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Elfogadták a fővárosi közműdíjak jelentős emelését

A koalíciós képviselők szavazataival elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a szemétdíj, a csatornadíj és a szennyvíz-szippantás díjának inflációt meghaladó emeléséről szóló javaslatot. A következő ülésre maradt viszont a döntés a vízdíj és a BKV-tarifa emeléséről.

A szemétdíj 13,7 százalékkal nő január elsejétől. A díjat nagymértékben, 7,5 százalékkal emeli, hogy az unió nem finanszírozza tovább a hulladék-lerakóhelyek rekultivációját.

A csatornadíj 9,9 százalékkal, a szennyvíz-szippantás ára pedig 8,6 százalékkal nő, így a köbméterenkénti csatornadíj az eddigi 215 forint 237 forintra, a szippantás ára pedig a köbméterenként 1358 forintról 1475 forintra emelkedik.

A kegyeleti közszolgáltatás ára 9,3 százalékkal növekszik, ám ezt ellensúlyozza a szabadáras szolgáltatások árának mintegy 10 százalékos csökkentése. Az előterjesztés szerint ezért a lakosság átlagosan 1 százalék alatti áremelkedést érzékelhet a temetői szolgáltatások esetében.

Az ellenzék elsősorban azt kifogásolta a díjemelésekkel kapcsolatban, hogy a díjak meghaladják az infláció mértékét. Az áremelések a koalíciós indoklás szerint azért haladják meg a jövő évre prognosztizált 4,5 százalékos inflációt, mert a cégek költségszerkezetében a bér- és az üzemanyagköltségek a meghatározók.

A képviselők várhatóan december 20-án döntenek a BKV-tarifák változásának mértékéről, amely a főpolgármester egy korábbi nyilatkozata szerint 10-12 százalékos lehet.

A városháza számításai szerint egy átlagos panellakás terhei havi 1491 forinttal, egy átlagos kertes ház rezsije pedig 2400 forinttal drágul. Több ember vehet igénybe díjkompenzációt jövőre, a jövedelemhatár ugyanis havi 50 ezer forint/fő-ről 60 ezer forintra emelkedik.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×