eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Minden tizenhetedik budapesti halálát a légszennyezés okozza"

Újabb légszennyezés-mérő állomások beszerzését javasolja Rétvári Bence, a fővárosi közgyűlés KDNP frakciójának tagja. A politikus elmondta, hogy az állomásokat a dugókkal terhelt útelterelések mellé helyeznék ki, így az autósok szembesülhetnének a térségben megnövekedő szennyezettségi adatokkal.

Budapesten minden 17. haláleset és minden 24. rokkantság a légszennyezettség következménye - mondta az InfoRádióban a fővárosi kereszténydemokrata politikus.

A Budapesten lakók életét nagyjából egy évvel rövidíti meg a káros anyagokban "gazdag" levegő, de akik a belvárosban laknak, azoknak akár három évvel is rövidülhet az élete emiatt.

Rétvári Bence rámutatott arra is, hogy a levegő káros anyag tartalma Budapest több pontján is jelentősen átlépi a határértéket, nitrogéndioxidból például az éves átlag nagyjából másfélszerese az elvileg megengedettnek.

Hozzátette: az Európai Unió normái szerint a szennyezett napok száma legfeljebb 35 lehetne egy évben, tavaly azonban ezt a számot Budapesten már márciusban kimerítettük, év végére pedig 142 szennyezett napot számláltak a szakértők.

A politikus szerint a káros anyagok gyakran lokalizálhatók a legforgalmasabb csomópontokra. Jelenleg 11 mérőműszer van a fővárosban, a kereszténydemokraták azonban további műszereket szereznének be.

A mobilmérőket az átmenetileg forgalmassá váló útszakaszokra állítanák, például olyan városrészekbe, amelyek forgalma egy beruházás miatti elterelés miatt növekedett meg.

Szerintük az emberek az adatok tükrében átgondolnák, hogy egy hosszabb, de egészségesebb útvonalat választanak, vagy a dugóban ülnek és szívják a szmogot.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×