eur:
388.9
usd:
361.85
bux:
67966.15
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Vagyonosodási vizsgálat Orbán Viktorral szemben

Vagyonosodási vizsgálatot rendelt el az adóhatóság Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével, és Kubatov Gábor pártigazgatóval szemben - közölte az ellenzéki párt szóvivője. Az APEH szóvivője, Bakonyi Ágnes cáfolta, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezte volna a vizsgálatot, mivel ez nem áll jogában.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a kormányszóvivő ugyan tagadta, hogy a miniszterelnök politikai célokra használna fel állami hatóságokat a vele nem rokonszervező emberek és politikai vetélytársai elcsendesítése vagy megfenyegetése érdekében, erre azonban az élet rácáfolt.

Közlése szerint az APEH Közép-Magyarországi Regionális Igazgatósága öt évre visszamenőleg rendelt el vagyonvizsgálatot a Fidesz elnökével és pártigazgatójával szemben.

A Fidesz szóvivője hozzátette: az októberi keltezésű levelek sorszámai érdekes módon egymás után következnek. A szóvivő hangsúlyozta: pártja áll a vizsgálatok elébe.

A Fidesz szerint a diktatúra eszköze

Szijjártó Péter kijelentette: a Fidesz szerint nem a demokrácia, hanem a diktatúra eszköztárába tartozik az állami hatóságok politikai célokra való felhasználása.

"Október 23-a környékén ez azt üzeni, hogy mindenki fogja be a száját, mert aki nem így tesz, az megütheti a bokáját" - fogalmazott a szóvivő.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy "az utóbbi napok sajtóhírei szerint" Gyurcsány Ferenc egészpályás letámadást indít politikai riválisaival szemben, így fideszes vezetők ellen rendelnek majd el APEH-vizsgálatot, illetve a Fidelitas ellen tesznek feljelentést.

Januárban egyes kormánytagokat ellenőriztek

Az adóhatóság idén januárban ellenőrizte egyes kormánytagok vagyongyarapodását, ám egyetlen kormánytagnál sem állapított meg az elmúlt öt évben jogosulatlan vagy megalapozatlan növekedést.

A vagyonosodási vizsgálat eredménye adótitoknak minősül, ezért az APEH nem, csak a vizsgált személy adhat tájékoztatást az átvilágításról, vagy hozhatja nyilvánosságra az ezzel kapcsolatos adatokat.

Gyurcsány Ferenc tavaly júniusi, az adóhatóságnál tett látogatása során jelentette be, hogy kéri a vagyonosodási vizsgálatát. Nem sokkal később a kormányszóvivő közölte, hogy ezt minden miniszter megteszi, "mert egy ilyen ügyben a politikai elitnek kell példát mutatnia".Az APEH szóvivője nem tudja megerősíteni, hogy a két fideszes politikussal szemben bármilyen vizsgálat indult volna, ugyanis ez adótitoknak minősül. Bakonyi Ágnes kiemelte: z érintettek hozhatnak nyilvánosságra bármilyen adatot

Ha valaki személyi jövedelemadó vizsgálatra kap behívót az APEH-tól, az még nem biztosan vagyonosodási vizsgálat, akkor sem, ha ehhez egy részletes kérdőívet mellékelnek - emelte ki a szóvivő.

Bakonyi Ágnes nem tudta megerősíteni azt sem, hogy a két levél egymás utáni sorszámmal van ellátva.

Az adóhatóság szóvivője hangsúlyozta: nem politikai megrendelésre dolgozik az APEH. Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és a kormánynak sincs arra jogosítványa, hogy vagyonosodási vizsgálatot rendeljen el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×