eur:
389.07
usd:
360.79
bux:
68072.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A rendőrség oszlat, ha lezárják az Erzsébet hidat pénteken

A rendőrség fellép minden be nem jelentett tüntetés szervezői, résztvevői ellen - mondta Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány annak kapcsán, hogy ezzel ellentétes tartalmú közleményt jutattak el szerdán több szerkesztőségbe.

Szélsőséges csoportok az Erzsébet híd lezárására készülnek - ez olvasható több internetes oldalon is.

Az InfoRádióhoz, illetve több más szerkesztőséghez eljutatott, a rendőrség nevében küldött közlemény szerint a hatóság nem lép majd fel a tüntetők ellen, mert azt olyan polgári engedetlenségi mozgalomnak tartja, amivel szemben nem alkalmazhat erőszakot.

A levél azonban hamisítvány, azt nem a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya írta és továbbította.

A rendőrség határozottan lép fel

A budapesti rendőrfőkapitány a közszolgálati televízió Este című műsorában cáfolta a közlemény létezését és megerősítette: minden be nem jelentett demonstrációt feloszlatnak.

"Teljes mértékben cáfolom ezt a hírt, nem én és nem a munkatársaim adták ki. A rendőrség felkészült bármilyen jogsértő cselekményre október 26-án, és természetesen határozottan és a jogszabály adta lehetőségeinkkel élve megszüntetünk minden jogsértő magatartást" - jelentette ki Tóth Gábor.

A fővárosi rendőrfőkapitány elmondta azt is, hogy még vizsgálják: ki és hogyan küldte szét a közleményt. Valószínű, hogy nem törték fel a rendőrség informatikai rendszerét, hanem hamis emailcímet használtak.

Törvényesen nem lehet demonstrálni pénteken

Tóth Gábor hozzátette, a rendőrségen senki sem jelentett be demonstrációt az Erzsébet hídhoz, ha ott mégis lesz megmozdulás, akkor a rendőrség azt feloszlatja.

"Semmilyen legális demonstráció pénteken nem történhet. Ha a hídon csoportosulás lesz, azt spontán demonstrációnak tekintjük. A hatályos jogi szabályozás értelmében a rendőrségnek törvényi kötelezettsége az ilyen demonstrációk feloszlatása, ilyen esetben nincs mérlegelési joga" - fogalmazott a budapesti rendőrfőkapitány.

Az InfoRádió megkereste a Nemzeti Nyomozó Irodát is a hamis levél ügyében, de a szóvivő csak annyit közölt, hogy még döntöttek arról, nyomozást indítanak-e a hamisítás miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Péntek délután megérkeztek a várt foglalkoztatottsági adatok az Egyesült Államokból. Az áprilisi számok alapján optimisták lehetnek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy valóban a lehűlés jeleit mutatja az amerikai munkaerőpiac, a friss adatok azonban egyúttal felerősíthetik a recessziós félelmeket is. A közlés ezúttal is nagyobb elmozdulásokat hozott a dollár piacán és a tőzsdéken is, melynek következtében az EUR/USD árfolyama és az S&P 500 is is kritikus szintre ért. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak jelenleg a grafikonok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×