eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Baj nélkül véget ért a Fidesz rendezvénye - percről percre képekkel

Baj nélkül véget ért a Fidesz rendezvénye, a tömeg nagy része hazament a Terror Háza Múzeum elől, ahová az Astoriától vonultak át. Az Astoriánál délután háromnegyed ötkor ért véget a legnagyobb ellenzéki párt emlékező nagygyűlése.

Este hat óra körül a tömeg nagy része már hazament a Terror Háta Múzeum elől, ahol gyertyákat gyújtva emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharcról. A szervezők a rendre felügyelő aktivistákat is felkérték, hogy menjenek haza, mert a rendezvény véget ért.

Az Astoriánál tartott ünnepi nagygyűlés valamivel öt óra előtt ért véget, Orbán Viktor beszédével. Ezután a résztvevők többsége átvonult a Terror Háza Múzeumhoz. Az InfoRádió helyszíni tudósítója szerint a rendőrökön kívül rengeteg fideszes önkéntes is ügyelt a rendre.

Orbán: "Betelt a pohár"

A Fidesz elnöke szerint az október 23-i forradalom és szabadságharcra emlékeztető rendezvényen "azért gyűltünk össze, hogy megmutassuk: bennünket nem lehet megfélemlíteni".

Orbán Viktor kijelentette: felderítik és felelősségre vonják majd az egy évvel ezelőtti események kitervelőit. "Betelt a pohár" - fogalmazott az ellenzéki párt elnöke.

A Fidesz elnöke ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy 1956 vezetői, Nagy Imre, Maléter Pál, Mindszenty József és Bibó István szabad és független Magyarországot akartak, hogy a magyarok felszabaduljanak a hazugság és az elnyomás alól.


Intézményesített korrupció és maffiamódszerek


"A történelmi kihívást nem a kommunizmus előtt veszélyes eszmék újraéledése, hanem a keleti új rend gyarapodó erői jelentik, melynek leheletét már a bőrünkön érezhetjük" - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint ennek jellemzői a hazugságok ipari méretű termelése, a hatalom eloldása az ellenőrzés pányvájáról, az intézményesített korrupció és a maffiamódszerek.

"Hiába a NATO- és európai uniós tagság, ez nem a nyugat és a XXI. század, ez a keleti élet és a múlt század, amit 20 éve próbálunk magunk mögött hagyni, de újra elér és visszahúz bennünket" - jelentette ki a Fidesz elnöke.

Tőkés László: "Valami történik Budapesten"

Hatalmas ováció és vastaps fogadta a rendezvényen felszólaló Tőkés Lászlót. "Az erdélyiek üzenetét hozom a magyarországi új többségnek" - kezdte beszédét a királyhágó-melléki református püspök.

<

Tőkés Lászlót ováció fogadta (forrás: hírTV)

Tőkés László kijelentette: "azoknak a példája világít előttünk október 23-án, akik úgy szerették nemzetüket és hazájukat, hogy készek voltak szabadságukat és életüket kockára tenni".

"Gyermekkorom első emlékei az 1956-os forradalom és szabadságharc tüneményes eseményeihez kapcsolódnak" - emlékezett vissza a királyhágó-melléki református püspök.

"Valami történik Budapesten, vigyázó szemetek Budapestre vessétek" - mondta a már évtizedekkel későbbi, a nyolcvanas évek végének eseményeire emlékezve Tőkés László.

Tarlós István: "Bízunk bennetek"

Tarlós István, a Szociális népszavazás 2008 kezdeményezés vezetője beszédében utalt Gyurcsány Ferenc hétfői szavaira, amikor a kormányfő azt mondta: 1956 nem felkelés, hanem reformmozgalom volt.

"Ez bizony felkelés volt, felkelők csinálták, amihez a reformkommunistáknak semmi közük nem volt" - jelentette ki a Fidesz fővárosi frakciójának vezetője.

"Bízunk bennetek, mert volt már példa rá, hogy egységbe forrt ez a nemzet. Például 1956 október 23-án" - fejezte be beszédét a népszavazás 2008 kezdeményezés vezetője.

Wittner Mária: 2008 a megtorlás éve

A rendezvényen beszédet mondott a Fidesz országgyűlési képviselője, Wittner Mária is. Az 1956-ban halálraítélt képviselő közölte: az elmúlt évek keserű tapasztalata arra késztette őt és barátait, hogy 2008-at a megtorlás évének nyilvánítsák.

<

Wittner Mária (forrás: hírTV)

Wittner Mária az emlékezés fontosságáról beszélt, kiemelve: nem szabad elfelejteni a mártírokat. "A mi emlékezetünknek, akár ünnepünknek, ők adják meg a tartalmát" - hangsúlyozta a képviselő.

Wittner Mária felidézte az 1956-os októberi eseményeket, az azt követő megtorlást. "A kegyetlen bosszú haláltáncát járta, a félelmet akarták elültetni a társadalom zsigereiben, (...), mint most is" - mondta.

Rendőrök és önkéntesek ügyelnek a rendre

Az InfoRádió helyszíni tudósítója szerint a rendőrökön kívül rengeteg fideszes önkéntes is ügyel a rendre. Néhányan azt kiabálták, hogy "nem félünk".

A rendezvény délután három órakor a Himnusz eléneklésével kezdődött. A műsorvezető felhívta mindenki figyelmét, hogy aki agresszív, rendbontó emberekkel találkozik, szóljon a legközelebbi rendfenntartónak.

Lezárták a környező utcákat

Jelentős erőket mozgósított a rendőrség a Fidesz budapesti rendezvényének helyszínén és annak környékén. A környező, lezárt utcákban több helyen rendőrségi autóbuszok, csapatszállító járművek láthatók.


Gyülekezés (forrás: hírTV)

A Rákóczi úton rendőrök szúrópróba-szerűen állítanak meg járókelőket, akiket arra szólítanak fel, hogy mutassák meg, mi van a náluk lévő táskában. Néhány járókelőnek a ruházatát is átvizsgálták.

Korábban a legnagyobb ellenzéki párt szóvivője azt mondta: azt várják a rendőrségtől, hogy tegyen meg mindent a Fidesz megemlékezésének biztonsága érdekében.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint rendben zajlottak az állami ünnepségek a fővárosban, rendőri intézkedésekre a déli órákig nem volt szükség.

Tafferner Éva hozzátette: a rendőrök a Dózsa György úton kértek meg néhány embert, hogy ne akadályozzák a forgalmat, de ők is felmentek a járdára, így intézkedésre ott sem volt szükség.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 05:30
×
×
×
×