eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Civil Jogász Bizottság: feljelentés rendőrök ellen

Büntetőfeljelentést tesz a Civil Jogász Bizottság az úgynevezett Papp-jelentés alapján nevesített rendőri vezetők ellen, akik hibáztak a tavaly október 23-ai tömegoszlatás során - közölte Völgyesi Miklós, a szervezet társelnöke.

Elnöktársa, Morvai Krisztina hozzátette: az idén magyar és nemzetközi segítséggel megfigyelő szolgálatot indítanak, hogy ne fordulhassanak elő a tavalyi ünnep idején történtekhez hasonló események.

Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi ügyvezetője azt kérte, hogy szüntessék meg az összes, tavaly október 23. után indított eljárást, és kapjanak kártérítést az eljárás alá vontak.

A Civil Jogász Bizottság négy civil történetével illusztrálta a tavaly őszi események rendőrségi kezelésének és az utólagos eljárásoknak problémás voltát. Álláspontjuk szerint a hatóságok elfogultak az áldozatokkal szemben.

Morvai Krisztina két vádlott esetét ismertette. Egy fiatal férfit megvertek, egy nőt nyakon lőttek egy éve a rendőrök.

Mindketten máig testi és lelki sérülésektől szenvednek - idézte fel történetüket a Civil Jogász Bizottság társelnöke.

A másik két ember egyikét, egy 57 kilós nőt négy rendőr bántalmazásával vádolják, egy férfit pedig kődobálással gyanúsítanak.

Morvai Krisztina elmondta: a sérültek peren kívüli egyezségben szeretnének kártérítést kiharcolni a rendőrségtől, hogy megkíméljék az áldozatokat a több éves bírósági procedúrától.

A gyanúsítottak ellen folyó eljárásokat koncepciósnak nevezte, amelyekben sérül az ártatlanság vélelme.

A hatóságok ugyanis a terhelteket kötelezik, hogy bizonyítsák ártatlanságukat, szemben az alkotmányos alapjogra, ami a vádló bizonyítási kényszerét írja elő.

Morvai Krisztina közölte: azt várják, hogy a legfőbb ügyész ismét áttekintse ezeket az ügyeket.

A gyanúsítottak védelmét vállaló Nemzeti Jogvédő Alapítvány részéről Gaudi Nagy Tamás elmondta: 70 olyan ember képviseletét látták-látják el, akiket indokolatlanul vádoltak, és bár több esetben sikerült elismertetniük ez, kárpótlást még senki nem kapott.

Az ügyvéd szerint a hatósági túlkapások vizsgálatánál a rendőrség és az ügyészség is "enerváltnak" mutatkozik, ám, ha vizsgálja is a felelősséget, megmarad az úgynevezett "kisrendőrök" azonosításánál.

Völgyesi Miklós, a Civil Jogász Bizottság társelnöke ezzel kapcsolatban közölte, hogy miután nyilvánossá vált a Papp-jelentés, amit a tábornok Bene László akkori országos rendőrfőkapitány utasítására készített, megvan a jogalap a magasabb szintű rendőri vezetők név szerinti felelősségre vonásához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×