eur:
387.28
usd:
357.13
bux:
68051.96
2024. május 23. csütörtök Dezső

Amikor elszabadult a pokol a budapesti utcákon

A rendőrség határozott, de arányos fellépést ígér, ha rendzavarások lennének az '56-os forradalom 51. évfordulóján. Egy éve Budapest utcáin ostromállapot volt.

A 2006. október 23-ai ünnepségek feszült légkörben kezdődtek, miután a kormányfő balatonőszödi beszédének kiszivárgása spontán tüntetést, majd tévészékház-ostrommá, utcai rombolássá fajuló zavargásokat váltott ki, és a tüntetők kemény magja folyamatosan a Kossuth téren demonstrált.

A rendőrséget az ünnep előtt megerősítették a fővárosban. Az első beavatkozás már délelőtt megtörtént, amikor a nemzeti lobogó felvonását tiltakozók kiabálása kísérte.

A rendőrök a kiabálókat kiszorították a Kossuth térről, amelyet előzőleg műveleti területnek minősítettek és lezártak. A tömeg délutánra már több tízezresre duzzadt, és több helyen összecsapott a rendőrökkel.

A tüntetők egy része összekeveredett a Fidesz Astoriánál tartott nagygyűlésének résztvevőivel. Később vizsgálat tárgya volt az is, hogy a rendőrök tolták-e az embereket, vagy a tüntetők húzták-e magukkal épp oda a rendőröket.

A rendfenntartók vízágyúval, könnygázzal oszlatták a tömeget, amely késő este az Erzsébet hídnál barikádot épített.

A rendfenntartó erők hajnalra számolták fel az akkor már körülbelül ezer fősre apadt tömeget. A nap mérlege: 130 sérült, többségük civil, 200 millió forintos kár.

A tévészékház ostromakor még tehetetlennek mutatkozó rendőrök ezúttal komoly erőkkel, sokak szerint indokolatlan brutalitással léptek fel, gyakran olyan emberekkel szemben is, akik nem tüntetők, csak járókelők voltak, és akaratukon kívül kerültek a történtek sűrűjébe.

A tüntetők és a rendőrök ellen is vizsgálatok indultak, amelyek még ma sem zárultak le.

A legnagyobb nehézséget az azonosítás okozza, hiszen a tüntető civilek eltakarták az arcukat, a rendőrök viszont nem viseltek azonosítót.

Szeptemberben jelentette be a Fővárosi Főügyészség és a Budapesti Nyomozó Ügyészség, hogy a tavaly szeptember-októberi események miatt mintegy 40 rendőrnek kell bíróság elé állnia.

A tüntetők közül 137-et gyanúsítottak meg, 112 esetben zárták le a nyomozást, 52 ember ellen ejtették a vádat, 59 ellen viszont vádat emeltek. Eddig öt jogerős ítélet született.

A tüntetők ellen használt - utóbb jogellenesnek minősített - gumilövedékeket már nem alkalmazza a rendőrség.

Nincs már a helyén a tavaly őszi események idején országos rendőrfőkapitány Bene László és a budapesti rendőrfőkapitány, Gergényi Péter sem, bár a történtekben egyikük felelősségét sem állapították meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Növeli részesedését a Hankook a a Hanon Systemsben

Növeli részesedését a Hankook a a Hanon Systemsben

A Hankook & Company vállalatcsoport növeli részesedését a világ második legnagyobb autó hő- és energiaszabályozási technológiákkal foglalkozó cégében, a Hanon Systemsben. Az akvizíció, várhatóan még az idei év végéig befejeződik. A lépéstől a Hankook azt várja, hogy a cégcsoport a 30 legnagyobb koreai vállalat közé kerüljön - derült ki a vállalat közleményéből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×