eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

300 ezer aláírást gyűjtött a Fidesz és a KDNP - a nap legfontosabb hírei

Nem tart rendbontástól az október 23-ai ünnepen az Országgyűlés elnöke. Kérdésenként körülbelül 300 ezer aláírást gyűjtött a Fidesz és a KDNP a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazási kezdeményezésekhez 48 óra alatt. A finn Kimi Räikkönen megszerezte pályafutása első Forma-1-es világbajnoki címét A nap legfontosabb hírei, 2007. október 21-én, vasárnap.

Békességet vár a házelnök

Békességet vár az október 23-ai ünnepen az Országgyűlés elnöke. Szili Katalin a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gömörszőlősön azt mondta: nem tart rendbontásoktól, mert a magyar nép békeszerető.

A politikus hangsúlyozta: október 23-a nemcsak az 1956-os forradalom és szabadságharc, hanem a harmadik Magyar Köztársaság 1989-ben ugyanezen a napon történt kikiáltásának ünnepe is. Szili Katalin úgy vélte: mindig emlékezni kell erre a napra, de a történelmi sebeket közös erővel gyógyítani kell, nem pedig évről évre felszakítani.

300 ezer aláírást gyűjtött a Fidesz

48 óra alatt kérdésenként körülbelül 300 ezer aláírást gyűjtött a Fidesz és a KDNP a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazási kezdeményezésekhez. A népszavazási kampány vezetőja az Info Rádióban elmondta: jövő szerdán várhatóan leadják az aláírásgyűjtő íveket az Országos Választási Irodának.

Tarlós István hozzátette: október 24-e után petíció formájában folytatják az aláírásgyűjtést, mert tudni szeretnék, mekkora a népszavazás támogatottsága. A Fidesz és a KDNP péntek délután óta gyűjti az aláírásokat a népszavazási kezdeményezésekhez. Korábban Orbán Viktor a Fidesz elnöke bejelentette: két nap alatt képesek lesznek összegyűjteni a kérdésenként szükséges 200 ezer aláírást.

Nem lesznek drágábbak a sztrádadíjak

Nem emelkednek jövőre az autópálya-díjak egyik gépjármű-kategóriában sem - közölte a gazdasági és közlekedési miniszter. Kóka János az M3-as autópálya mellett tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett: január 1-jétől megszűnik az autópálya-díj befizetését igazoló matrica, ezzel mintegy 2-300 millió forintot takarít meg a minisztérium.
 
A politikus hangsúlyozta: ezt az összeget, csakúgy, mint a 12 tonnánál nehezebb teherautókra április óta fizetendő úthasználati díjból származó mitegy ötmilliárd forint többletvevételt, útfelújításokra használja a tárca. Kóka János szólt arról is, hogy januártól bevezetik a motorosok autópálya-díját, ami négy napra 765 forint lesz.

Bővült a Magyar Gárda

Több mint 500 taggal bővült a Magyar Gárda. Az új tagok a budapesti Hősök terén, kordonnal elzárt területen tették le az esküt. A közéletben komoly vitákat kiváltó testület 56 fővel alakult augusztusban. Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda elnöke korábban azt mondta: eddig 2 ezren jelezték belépési szándékukat a szervezetbe.Felfüggesztett keresés

A rossz időjárás miatt felfüggesztették annak a magyar alpinistának a keresését, akit szombaton maga alá temetett egy lavina a stájerországi Hochschwab hegységben 1800 méteres magasságban. A 47 éves férfit eltűntnek nyilvánították, felkutatását ezentúl a rendőrség irányítja majd. Az osztrák hegyi mentők szerint kevés az esély arra, hogy a magyar hegymászót életben találják.

Az alpinista eltűnését szintén magyar társa jelentette szombaton, akinek sikerült kiszabadulnia a hógörgeteg alól és visszatérnie a szálláshelyre. Az egyik mentőcsoport vezetője azt mondta: az állandó lavinaveszély és hóátfúvások miatt függesztették fel a keresést. A meteorológusok szerint a térségban kedd körül javul az időjárás.

XVI. Benedek: A hit a béke eszköze kell, hogy legyen

A katolikus egyházfő szerint a vallás semmilyen esetben nem használható fel az erőszak igazolására. XVI. Benedek erről Nápolyban, a zsidó, muzulmán, buddhista és keresztény vallási vezetők részvételével tartott béketalálkozón beszélt.

A pápa úgy fogalmazott: a hit a béke eszköze kell, hogy legyen. Egyben felszólította a résztvevőket, hogy használják hitüket a népek megbékélésének elősegítésére.

A világi katolikusok római központú jótékonysági szervezete, a Szent Egyed Közösség 1986-ban szervezte meg a különböző egyházak vezetőinek első találkozóját Assisiben. Az eseményt évente megrendezik, a mostani, 21. tanácskozás fő témája a vallás és a kultúra szerepe az erőszakmentes világ megteremtésében.

Sikeresen ért földet a Szojuz

Sikeresen földetért Kazahsztánban a Nemzetközi űrállomásról visszérkezett Szojuz űrhajó. A jármű fedélzetén két orosz és az első malajziai űrhajós utazott. A leszállást úgynevezett ballisztikus pályán hajtották végre, ami a szokásoshoz képest mintegy kétszeres gravitációs megterhelést jelentett az utasainak. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint ez egy technikai hiba miatt történt, de részleteket eddig nem közöltek.

Räikönnen az új világbajnok

Kimi Räikkönen megszerezte pályafutása első Forma-1-es világbajnoki címét. A Ferrari finn pilótája megnyerte a szezonzáró Brazil Nagydíjat csapattársa, Felipe Massa előtt, míg a spanyol Fernando Alonso a harmadik lett. Az angol Lewis Hamilton két nagy hibája után a hetedik helyen ért célba. Raikkönen 110 ponttal zárt az élen, míg a McLaren versenyzői, Hamilton és Alonso egyaránt 109 ponttal fejezték be a szezont

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×