eur:
390.98
usd:
366.89
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Horváth Ágnes: A rendszer nem bukott meg - a nap hírei

A miniszterelnök szerint nem egyeztethető össze Nagy Imre és Kádár János hagyománya a nemzeti progresszió keretén belül. A Magyar Kórházszövetség javaslatára megszűnik a kórházi teljesítmény volumenkorlát. Szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy a kormány támogatja a 2010-es ifjúsági olimpia debreceni megrendezését. A nap legfontosabb hírei október 20-án, szombaton.

Gyurcsány Nagy Imre és Kádár János hagyományáról

A miniszterelnök szerint nem egyeztethető össze Nagy Imre és Kádár János hagyománya a nemzeti progresszió keretén belül. Gyurcsány Ferenc Budapesten az Ötvenhat, mint a baloldal öröksége című konferencián azt mondta: a harmadik Magyar Köztársaság az ötvenhatos barikádoknak csak az egyik oldalán épült fel, így szemben áll egymással Nagy Imre mártír miniszterelnök 1956-os tevékenysége és sorsa, illetve a Kádár-rendszer harminchárom éve.

A kormányfő úgy vélte: három olyan konfliktusforrás létezik a forradalom megítélésében, amely ellentmondást hordoz magában. Szerinte az egyik ilyen a személyes élmények, az egyéni látásmód, illetve a történelmi perspektíva konfliktusa, a másik a megtörtént és a lehetséges események szembenállása, míg a harmadik a hősök, szimbólumok kérdésköre.

A Táncsics Alapítvány és a Friedrich Ebert Alapítvány tanácskozásán egyebek mellett arról vitáznak, milyen hatást gyakorolt az európai baloldalra az 1956-os forradalom és szabadságharc.

Bencze: A rendőrség érti 1956 üzenetét

Az országos rendőrfőkapitány szerint a rendőrség hivatása, hogy a demokrácia parlamentáris keretek között hozott szabályait őrizzék, megtartsák és megtartassák.

Bencze József a rendőrség ünnepi megemlékezésén azt mondta: október 23-áról egy olyan rendőrség emlékezik meg, amely érti 1956 máig szóló üzenetét, és a demokráciába vetett hitet, a hazaszeretetet, a becsületet a legfontosabbnak tekinti.

A főkapitány hozzátette: a többség értékeli a rendőrség misszióját, és támogatja feladata elvégzésében.

Téli közmunkaprogram indul

Téli közmunkaprogramot indít álláskeresőknek a Szociális és Munkaügyi Minisztérium. A 2,4 milliárd forint költségvetésű projektben legkevesebb 3.000-3.500-an vehetnek részt - jelentette be a tárca vezetője.

Lamperth Mónika Kaposváron, a Közmunka Tanács kihelyezett ülésén elmondta: a program célja, hogy télen a foglalkoztatási holt szezonban enyhítsék az álláskeresők gondjait. Hozzátette: elsősorban a képzetlenek, a romák, és a nők kapnak lehetőséget a részvételre.

Horváth Ágnes: A rendszer nem bukott meg

A Magyar Kórházszövetség javaslatára az új egészségbiztosítási rendszerben megszűnik a kórházi teljesítmény volumenkorlát - jelentette be az egészségügyi miniszter.

Horváth Ágnes a Liberális Egészségügyi Tanács ülése után az egyik problémaként említette, hogy eddig nem tudták figyelembe venni a betegeknek az ellátó minőségéről alkotott véleményét.

A politikus azt mondta: a rendszer nem bukott meg, de szükség van egy olyan korlátozásra, ami a szolgáltatót is ösztönzi, hogy jobb minőséget biztosítson.

Horváth Ágnes hozzátette: a szabályokat úgy határozzák meg, hogy a biztosított lakóhelyének közelében mindig kell lennie egy szolgáltatónak, függetlenül attól, hogy ő kivel kötött szerződést.

Közben Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője úgy nyilatkozott: az, hogy az új egészségbiztosítási rendszerben megszűnik a teljesítmény volumenkorlát, azt bizonyítja, a kormány a több-biztosítós modell bevezetésén dolgozik. A politikus szerint az új modellben semmi más nem számít, csak az, hogy a biztosítók minél nagyobb profitot érjenek el.Tárgyalna az MDF

Tárgyalást kezdeményez a Magyar Demokrata Fórum az állampolgárok elektronikus jogszabály-kezdeményezési jogának megteremtése érdekében.

Az ellenzéki párt az ügyben nyílt levelet küldött Szili Katalin házelnöknek valamint Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszternek.

Pettkó András, az MDF parlamenti képviselője elmondta: azt szeretnénk, hogy az állampolgárok elektronikus úton indítványozhassanak törvénymódosításokat, illetve kezdeményezhessenek törvényeket.

Szándéknyilatkozat a 2010-es ifjúsági olimpiáért

Szándéknyilatkozatot írt alá az önkormányzati és területfejlesztési miniszter, valamint Debrecen polgármestere arról, hogy a kormány támogatja a város jelentkezését a 2010-es ifjúsági olimpia megrendezésére.

Bajnai Gordon, a sportot is felügyelő tárca vezetője elmondta: az állásfoglalás csak annyit jelent, hogy a kabinet támogatja a rendezvényt, ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság e nélkül nem fogadja el a jelentkezést.

Kósa Lajos azt emelte ki, hogy legfeljebb 12 milliárd forintos költségvetéssel és 2-300 ezer látogatóval számolnak sikeres pályázat esetén. Debrecen kilenc várossal együtt kandidál az első alkalommal kiírt korosztályos ötkarikás játékok megrendezésére, a pályázat beadásának határideje október 26-a.

Szerdáig lehet pályázni az FTC ingatlanjára

Szerdán délelőtt 10 óráig lehet benyújtani a pályázatokat az FTC hat plusz két hektáros Üllői úti ingatlan-együttesének megvásárlására.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság által immár negyedszer kiírt tender szerint az ingatlanok limitára 4 milliárd 160 millió forint, a pályázónak ezen felül vállalnia kell, hogy a meglévő stadiont két éven belül felújítja.

Az ajánlattevőnek biztosítania kell 25 évig az FTC számára a stadion használatának lehetőségét.

Nem lesz kettős fődíj a 2008-as Magyar Filmszemlén

Az Arany Orsó-díj lesz a jövő évi, 39. Magyar Filmszemle legfőbb elismerése - közölte a filmszemle tanácsának elnöke. Herendi Gábor hozzátette: egyúttal megszűnik a zsánerdíj.

A filmrendező elmondta: a tavaly bevezetett kettős fődíj a tapasztalatok szerint nem volt sikeres, csökkentette az elismerés értékét. Hangsúlyozta: minden filmfesztiválnak egy igazi fődíja van. Herendi Gábor közölte: a fődíj egy régi filmorsót fog ábrázolni.

Szólt arról is, hogy a Filmszemle más tekintetben nem változik. Hansúlyozta, hogy a szokásos helyszínen, a Millenáris Teátrumban január 29-én kezdődő szemlén minden nevezett alkotást levetítenek, de ezek közül a tervek szerint csak 16 alkotás versenyez majd.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány korábbi tájékoztatása szerint az alkotók november 20-ig nevezhetnek munkáikkal játékfilm, kisjátékfilm, kísérleti film, nem fikciós film és TV-film kategóriában.

Gorbacsov új pártja nem indul a választásokon

Újabb szociáldemokrata pártot alapított Mihail Gorbacsov volt szovjet párfőtitkár, a tömörülés azonban nem indul a decemberi parlamenti választásokon.

A Szociáldemokraták Uniója nevű szerveződés a moszkvai alapító kongresszusán nyilatkozatot fogadott el, amely szerint Oroszországban korlátozott a szabad, demokratikus választás és a politikai verseny, és erős nyomás nehezedik a civil társadalomra.

Irán egy percen belül 11 ezer rakétával támadna vissza

Irán képes akár 11 ezer rakétát is elindítani ellenséges támaszpontok felé egy percen belül azután, hogy az országot esetleg támadás éri. Ezt a Forradalmi Gárda nevű elitalakulat egyik magas rangú parancsnoka közölte. A tábornok azt mondta: minden ellenséges hadállást azonosítottak, de ezek közül egyet sem nevezett meg.

Átadták Németország leghosszabb hídját

Stralsund városánál a német kancellár, Angela Merkel jelenlétében átadták Németország leghosszabb hídját, amely az idegenforgalmáról ismert Rügen-szigetet köti össze a szárazfölddel.

A 4,1 kilométer hosszú hidat két évig építették, hat egymáshoz sorolt hídból és egy gátból áll. Az építéshez 180 ezer tonna betont és 22 ezer tonna acélt használtak fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×