eur:
387.01
usd:
356.43
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Süth: Nem lehet szigorítani a kergemarha-kór szűrésén

A gyorsteszt után elvégzett alaposabb vizsgálatok is megerősítették, hogy kergemarha-kórral volt fertőzött az a szarvasmarha, amelyet még szeptemberben találtak egy gyöngyösi vágóhídon. Az állat Szlovákiából érkezett.

Magyarországon kötelező megvizsgálni minden 30 hónapnál idősebb szarvasmarhát, így azokat az állatokat is tesztelték, amelyek szeptember 11-én érkeztek Szlovákiából egy gyöngyösi vágóhídra - mondta az InfoRádiónak az országos főállatorvos.

Süth Miklós közölte: a mintákat az Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságra küldték, az itt elvégzett gyorsteszt pedig kimutatta, hogy az egyik állat kergemarha-kóros. Az eredmény megerősítésére újabb vizsgálatot végeztek, amely ugyancsak pozitív lett.

Hozzátette: a szarvasmarha vágásra érkezett Magyarországra, nem tartották együtt más, a betegségre fogékony állatokkal, így nem fertőzhetett.

Élelmiszerbiztonsági veszélyt sem jelentett. Éppen azért vizsgálnak meg 30 hónapnál idősebb állatot, nehogy beteg példán húsa kerüljön forgalomba - mondta a főállatorvos.

Bár ez az állat - magyarázta - tüneteket nem mutatott, a prion mégis jelen volt a szervezetében.

Süth Miklós hozzáfűzte: nem kell különbséget tenni az államok között, hiszen minden egyes állatot, érkezzen bármely országból, ha elérte a megszabott kort, megvizsgálnak.

"Mivel minden állat vizsgálatra kerül, így ezen nem lehet szigorítani" - jelentette ki.

Hivatalos értesítést egyelőre nem kaptak a magyar illetékesek arról, hogy milyen intézkedéseket vezettek be a szlovák hatóságok azon a telepen, ahonnan a fertőzött állat Magyarországra érkezett, lehetséges azonban, hogy az ott tartott állatokat levágták - tette hozzá az országos főállatorvos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×