eur:
387.61
usd:
356.93
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Orosz rulett a buszokkal

Benyújtották a kedvezményrendszer átalakításának számláját a Volán-társaságok: 5,5 milliárd forint megtérítését várják a költségvetéstől. A cégek növekvő veszteségeik miatt már buszaikat is elzálogosítják - írja a Népszabadság.

Június óta egyezkednek a Volánok a nekik járó költségtérítések kifizetéséről. A költségvetésből az autóbuszos társaságoknak erre a célra az idén csaknem 50 milliárd forint jut.

A cégek számításai szerint azonban a csaknem hatezer idei menetrendszűkítő intézkedés, a veszteséges vasúti mellékvonalakon a közszolgáltatások májusi átvétele és az év végéig várható 8,8 százalékos utasszámcsökkenés mellett ennél legalább 5,5 milliárd forinttal többre lenne szükség - olvasható a lapban.

Elfogadhatatlannak tartja az adatvédelmi biztos, hogy oly módon gyűjtsenek adatot a vagyongyanús magánszemélyekről, ahogy azt a kormány jelenleg elképzeli - számol be róla a Magyar Nemzet.

A kabinet ugyanis azt fontolgatja, hogy törvény által kötelezi a kereskedőket: nagy értékű árucikkről, vagyis annak kifizetőjéről tegyen jelentést az adóhatóságnak.

Szakértők szerint ezzel azt a pénzt is külföldre üldöznék, amely egyébként tisztességes úton mozogna a bevételek, kiadások hazai útvesztőjében.

Egyszeri akció keretében 2008. január 1. és 2010. december 31. között a legalább 50 évesek elhagyhatják a magánnyugdíjpénztárukat. Erről hamarosan levelet is kapnak.

A kormány döntött: aki 2008. január 1-jén vagy azt megelőzően betölti/betöltötte az 50. életévét, és önként lépett be korábban az egyik magánnyugdíjpénztárba, az 2010 végéig visszaléphet az állami rendszerbe - számol be róla az Index.

A kabinet a minden bizonnyal óriási visszhangot kiváltó, sok tízezer embert és a magánnyugdíjpénztárakat súlyosan érintő döntést azonban nem verte nagydobra, vagyis azt az adócsomaghoz benyújtott módosító javaslatként terjesztette be a parlament elé.

Bár továbbra is stabil bővülésre lehet számítani a világgazdaságban, az USA és Európa gyengébb szereplése fékezi a konjunktúrát - derül ki a Nemzetközi Valutaalap előrejelzéséből, amelyről a Világgazdaság számol be.

Az amerikai hitelpiaci válság után az elemzés nem zárja ki újabb súlyos piaci ingadozások lehetőségét, ez negatívan érintheti a magas folyó fizetésimérleg-hiányuk miatt sérülékenyebb kelet- és közép-európai országokba áramló külföldi tőke mennyiségét is. A részletekről a gazdasági lapban olvashatnak.

Matolcsy György szerint 200-250 milliárd forint rejtett tartalék van a 2008-as költségvetésben, amit másra is fel lehet használni, mint hiánycsökkentésre - írja a Napi Gazdaság.

Jobb lenne, ha a pénzt a gazdaság élénkítésére használná a kormány - véli a volt gazdasági miniszter. Néhány szocialista képviselő is csatlakozott a javaslathoz, de van, aki szerint ez "életveszélyes", mert ha újra osztogatásba kezdenek, akkor szertefoszlanak az eddig elért eredmények.

Mindenki számára komoly kérdéseket és problémákat vet fel a család, a lakás kérdése. Miből lesz lakás? Miből lehet biztosítani a megélhetést? Mekkora család az ideális? És ami az egyik legfontosabb, hogy maradjunk-e otthon a gyerekkel 3 éves koráig? Megéri-e vállalni a fizetéskiesést, vagy érdemesebb visszamenni idő előtt dolgozni?

De mibe is kerül ez nekünk, az adók és járulékok területét vizsgálva? - ezekre a kérdésekre keresi a választ a pénzcentrum internetes gazdasági lap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×