eur:
394.48
usd:
367.38
bux:
69832.54
2024. június 18. kedd Arnold, Levente

Garantált nyereséget követelnek a biztosítók

A magánbefektetők megdöbbentő feltételeket támasztanának az új egészségbiztosítási rendszerben való részvételükhöz - írja a Magyar Nemzet. Olyan sokrétű állami garanciát kérnek, hogy azzal minimálisra csökkentenék kockázatukat.

A lap birtokába került dokumentumban az áll, hogy szeretnék, ha az állam garanciát vállalna a pénztáraknak juttatott fejkvóta (azaz a bevétel) és a szolgáltatások (azaz a fő kiadások) egyensúlyára. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy ha a betegellátásért az egészségügyi szolgáltatóknak juttatott kifizetések - beleértve az előírt tartalékok változását is - meghaladnák a járulékbevételek 92 százalékát, akkor azt az állam utólag kiegészítené, kipótolná. Azaz garantált nyereséget biztosítana. A második kritérium az, hogy a kiadások féken tartása érdekében fel kell állítani egy olyan bizottságot, amely a várható életév nyereség és a ráfordítás arányában eldönti, hogy melyek azok az ellátások, amelyeket az adott évben a társadalombiztosítás finanszíroz a betegeknek. Azt ugyanis egyetlen ország sem engedheti meg magának - olvasható az anyagban -, hogy az emberek minden terápiához korlátlanul hozzáférjenek.

A Pénzügyminisztérium több százmilliárdos elvonáscsökkentést irányoz elő 2009-2010-re, de a kormányzat nem számol adócsökkentéssel - írja a Népszabadság. A középtávú tervben a minisztériumi kiadások lassan nőnek, nagy elbocsátásokat már nem terveznek. Egyetlen különbség a kancellária büdzséjében érhető tetten: itt a számok fel-le mozognak aszerint, hogy adott évben éppen mekkora tartalékot különítettek el "különféle személyi kifizetések" címén. A tartalék 2008-ban 174 milliárd - ez jelent fedezetet az elbocsátások után még fizetendő végkielégítésekre, illetve a jövő évi béremelésre. Aztán ugyanez a keret 2009-ben 262 milliárd, 2010-ben 229, 2011-ben pedig 361 milliárd forint - nem tudni, miért.

A Népszabadság egy másik írásából kiderült: egyesével kell meggyőzniük minden ügyfelüket a leendő egészségpénztáraknak. A szerdán kormány elé kerülő biztosítási modellváltásról szóló jogszabálytervezet szerint kórházakban, más ellátó helyeken tilos lesz a toborzás. Tilos lesz a kampány alatt az egészségi állapottal kapcsolatos adatokat gyűjteni a leendő tagokról. Felkereshetik őket személyesen vagy levélben, tájékoztathatnak közleményekben, hozzáférhetővé tehetik a belépési nyilatkozatot. Az állampolgárok eléréséhez az új szervezetek igénybe vehetik a lakcím nyilvántartó adatait, de a listát a tagtoborzási időszak végén meg kell semmisíteniük. A tervezet legalább napi négy órában működő ügyfélszolgálat, folyamatosan elérhető diszpécserügyelet megszervezésére kötelezi az új szervezeteket.

Az index.hu arról ír, hogy jogszerűtlennek minősítette a be nem fizetett büntetések továbbértékesítését a közigazgatási hivatal. A Centrum Parkoló bírság-behajtási módszereiben azonban nem lesz változás, mert a hét kerületet tömörítő Parkolási Társulásának a hivatal csúsztatott a szeptemberi állásfoglalásban. A társulás szerint viszont a közigazgatási hivatal tévedésére alapozta az elmarasztaló határozatot. A hét kerületet összefogó szervezet azt állapította meg, hogy a hivatal által kifogásolt dokumentumok nem döntések, hanem beszámolók véleményezései. Fürst György, a Centrum vezérigazgatója szerint is csak félreértés, vagy félrehallás lehet a hivatal döntése

Próbanépszavazást tart az index. hu. A honlap megadja a lehetőséget, hogy a közélet megtisztítása, a kormánybukatás és a hasonló sorskérdések ügyében, nyugodtan, a nemzet jövőjét befolyásoló következmények súlyától nem nyomasztva elgondolkozzon a népszavazási kérdésekről. Az Index leegyszerűsített formában olyan kérdéseket tesz fel, amelyek csak tartalmilag egyeznek meg az eredeti kérdésekkel, amelyek népszavazásra kerülhetnek.

A Világgazdaság beszámol arról, hogy a villamosenergia-export korlátozását és az áramaukciókon a hazai felhasználók elsőbbségét kéri ma a GKM-ben az ország hét nagy energiafogyasztója. A jelenlegi szabályozás és árak mellett tervezett beruházásaik életképességét látják veszélyben. "A nagyfogyasztóknak 2003-ban, sőt még tavaly is jobbára nyitott hazai árampiac jövőre úgy nyílik meg formálisan már teljesen, hogy akkorra kiteljesedik rajta az MVM monopolhelyzete" - panaszolják. Úgy érzik, hogy importlehetőségeiket beszűkítették, belföldi beszerzéseiket megdrágították, s nem sok jót remélnek az MVM közelgő kapacitásaukciójától sem. Az egyetlen hazai áramnagykereskedő visszautasítja a vádakat. Közölte: nincs ráhatásuk sem az árakra, sem az importhoz szükséges határkeresztező kapacitásokra. Aukciójuk átlátható, tevékenységük szabályszerű. A belföldi árakat a piaci hatások és a régiós trendek alakítják.

A Napi Gazdaság szerint elfogadható lesz az idei bor. A szokásosnál három héttel korábban megkezdődött a magyarországi szüret hamarosan befejeződik., a tőkékről már leszedték a fürtök 80-90 százalékát, A szőlő egy része áldozatul esett a tavalyi fagynak illetve aszálynak, nagyon jót tett viszont a kicsit csapadékosabb nyár végi időszak, , ami megóvta a kényszeréréstől a közép - illetve késői értésű fajtákat. Az idei termésből csaknem 3 millió hektoliter bor készülhet, a minőséget tekintve az évjárat elfogadható lesz.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: Magyarország kész támogatni Mark Ruttét a NATO-főtitkári posztra

Magyarország kész támogatni a távozó holland miniszterelnök jelölését a NATO főtitkári posztjára annak fejében, hogy támogatja azt a megállapodást, amely szerint magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében és ezek támogatására sem fordítanak magyar forrásokat – írta az X portálon Orbán Viktor.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.19. szerda, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×