eur:
387
usd:
356.26
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

A hallgatóknak elegük lett Hillerből

A tandíj visszavonását és Hiller István szakminiszter távozását követelte mintegy 3.500-4.000 felsőoktatási hallgató fáklyás, zenés demonstráción Budapesten, az oktatási tárca Szalay utcai épülete előtt.

Miskolczi Norbert, a tüntetést szervező Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke beszédében felidézte, hogy a hallgatók már több mint egy éve elküldték alternatív javaslataikat az oktatási tárcának.

Az a miniszter, aki egy év alatt nem tudja megérteni egy javaslat alapelveit, nem foglalkozik a hallgatók véleményével, csak politikai érdekek mentén lavíroz, mondjon le - mondta a hallgatói szervezet vezetője.

Miskolczi Norbert hozzátette: nem akarnak tandíjat, mert az nem más mint egy hallgatói adó, és a legnagyobb hibája, hogy mindenkit büntet.

A HÖOK vezetője úgy fogalmazott, Hiller István hazudott, amikor korábban azt állította, hogy nem lesz tandíj.

Mint mondta, azért vannak itt, hogy meggyőzzék a döntéshozókat, az átgondolatlanul bevezetett tandíj társadalmi katasztrófához vezet.

Kifejtette: már több mint 20 ezren vannak azok, akik anyagi okok miatt nem jelentkeztek felsőoktatási intézménybe.

"Mi nem egy olyan országban akarunk élni, ahol a felsőoktatás a gazdagok kiváltsága" - jelentette ki.

A demonstrálók az oktatási tárca előtti Szalay utcát a Szemere és Honvéd utca között megtöltötték, a diákok közül sokan piros pólót viseltek "Mondj nemet te is a tandíjra!" felirattal.

A szaktárca kész tárgyalni

Kész tárgyalni az oktatási tárca a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája alternatív tandíjjavaslatáról, de azt a jelenlegi formájában nem tartja bevezethetőnek. Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár csütörtökre megbeszélésre hívta a minisztériumba a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevőit.

A szakállamtitkár az InfoRádióban úgy fogalmazott: több kérdésben megegyezés jöhet létre, mivel a HÖOK is a hallgatói hozzájárulás szükségessége mellett foglalt állást. Manherz Károly ugyanakkor nem tartaná igazságosnak azt a hallgatói elképzelést, amely szerint fizetni kellene a felvett, de nem teljesített kreditek után.

A szakállamtitkár arról is beszélt: a hallgatói érdekképviselet állításával ellentétben nem egy éve, hanem csak hetekkel ezelőtt kapta meg a tárca az alternatív javaslatokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×