eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

"A gazdaság növekedése 2010-ig a legalacsonyabbak között lesz a világon"

A kormány gazdaságpolitikai intézkedései a gazdasági növekedés visszaesését eredményezték - mondta az InfoRádióban a Concorde Értékpapír Zrt. ügyvezető igazgatója. Jaksity György hozzátette: a legnagyobb probléma az, hogy ezek az intézkedések érintetlenül hagyják azt a struktúrát, amely megmerevíti a magyar gazdaságot.

A kormány a választások után kényszerpályán volt, nem lehetett tovább halasztani azokat a lépéseket, amelyek a bevételek növelésén és a kiadások csökkentésén keresztül az államháztartás egyensúlyának javítását célozták, ezek azonban "tankönyvszerűen" a gazdasági növekedést csökkentő intézkedések - mondta a Concorde Értékpapír Zrt. ügyvezető igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Jaksity György közölte: ha ezeknek a lépéseknek a hatása múlni kezd, akkor a gazdasági növekedés ismét visszatérhet arra a pályára, ahonnan visszaestünk.

2010-ig hátul kullogunk

"Sajnos ez valószínűleg nem lesz ennyire egyszerű, és pedig azért, mert ezek az intézkedések és más reformszagú lépések igazából ahhoz a struktúrához nem nyúlnak hozzá, ami ma megmerevíti a magyar gazdaságot, és ami miatt ez a gazdaság nem használja ki és nem használta ki az elmúlt években a globális gazdasági növekedés adta lehetőséget" - tette hozzá.

A Concorde Értékpapír Zrt. ügyvezető igazgatója úgy véli: biztos, hogy Magyarország 2010-ig a világ legalacsonyabb gazdasági növekedésű országai közé fog tartozni.

Ez egyrészt a konszolidációs programnak, másrészt pedig annak az évtizedek óta fennálló, és meg nem változtatott struktúrának a következménye, ami miatt rugalmatlan a gazdaság, és a gazdasági szereplők reakcióképessége igen lassú; ez egyébként egész Európára igaz - mondta Jaksity György.Csak körvonalazódnak a reformok

Még zajlik a költségvetési konszolidáció, ilyen helyzetben pedig nagyon ritkán lehet hosszú távú reformokat létrehozni. Ezeket csak akkor lehet megvalósítani, ha megvan az ahhoz szükséges társadalmi támogatottság, és ha az államháztartásban megfelelő tartalékok vannak azok költségeinek megfinanszírozására - közölte a Concorde Értékpapír Zrt. ügyvezető igazgatója.

Jaksity György szerint az egészségügyben reformról egyelőre nem lehet beszélni, bár már körvonalazódik annak képe; a jelenlegi intézkedések inkább a szellemiségükben fontosak, ezek a piaci-erkölcsi szemléletváltás kikényszerítői.

"Ez nem reform, ez a józan ész"

Ilyen az, hogy a közteherviselés mindenkit érint, aki képes a közterhek viselésére, vagy az, hogy az emberek a szolgáltatásokat annak függvényébe vegyenek igénybe, hogy azokra mennyiben jogosultak - mondta.

A lépések más szempontból a racionalizációt célozták, vagyis, ha nem volt szükség annyi kórházi ágyra, amennyi működött, akkor valóban be kellett zárni a felesleges kapacitásokat. A megmaradókban azonban olyan fejlesztéseket kell végrehajtani, amelyek biztosítják, hogy azok színvonalasan működjenek - figyelmeztetett a Concorde Értékpapír Zrt. ügyvezető igazgatója.

"Ez megint nem reform, ez a józan ész" - fűzte hozzá Jaksity György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×