eur:
385.18
usd:
354.45
bux:
68245.9
2024. május 21. kedd Konstantin

Megdőlhet az államtitkár állítása: mégis el akarták tussolni a gyorshajtást?

Megdőlni látszik Garamhegyi Ábel államtitkár korábbi állítása, miszerint a gazdasági tárca ügyeletese csak azért hívta fel a rendőrséget az államtitkár gyorshajtása ügyében, hogy megtudakolja, mi az eljárás ilyenkor. Az ügyészség szerint a közlekedési tárca gyorshajtáson kapott államtitkára ügyében telefonáló minisztériumi főügyeletese azt próbálta elérni, hogy szüntessék meg a szabálysértési eljárást a minisztériumi vezető ellen.

Garamhegyi Ábel múlt hétfőn a Parlamentből tartott Szentendrére, amikor megállították a rendőrök, mert állítása szerint a megengedett 50 kilométeres óránkénti sebesség helyett 70-nel hajtott. Ezt követően a GKM ügyelete felhívta a rendőrséget, az államtitkár szavai szerint azért, hogy megtudakolja, mi ilyenkor az eljárás.

Az ügyeletes azonban szerdán elismerte, hogy túllépte a hatáskörét, szavai szerint ezt azonban kérés és felhatalmazás nélkül tette. Gyurcsány Ferenc kormányfő még aznap utasította Kóka János gazdasági minisztert, hogy az intézkedő kollégát függessze fel állásából, és indítson vizsgálatot.

Közben kiderült, az ügyeletes valóban ezredes volt, a Honvédelmi Minisztériumtól helyezték át a gazdasági tárcához, így ügyében a budapesti katonai ügyészség az illetékes. Csecserics István főügyész-helyettes elmondta, hogy a beszélgetésről készült hangfelvétel tanúsága szerint az ezredes el akarta intézni az ügyet, ennek kapcsán pedig felmerül a hivatali visszaélés gyanúja is.

Az államtitkár korábban többször is azt nyilatkozta: semmilyen utasítást nem adott arra, hogy ügyét bárki is megpróbálja eltussolni. Az ügyben eddig csak az ügyeletest vonták felelősségre, ezt a legnagyobb ellenzéki párt kifogásolta is.

Hanganyag: Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×