eur:
385.4
usd:
355.01
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Járai: hiába hozott áldozatokat a lakosság

Járai Zsigmond egykori jegybankelnök az áremelések hatásait elemezve úgy vélte: gazdaságélénkítés helyett jelenleg a gazdaság leépítése folyik és ez nem vezeti ki az országot a válságból.

A Népszabadság szerint az orosz Gazpromnál továbbra sem közlik, hogy januártól emelkedik-e Magyarország gázbeszerzési ára, vagy sem. A lap korábbi információi szerint a cég Magyarországra vonatkozó, ezer köbméterenként 270 dolláros tarifája jövő év elején 300 dollár körüli szintre "emelkedne". Ezt azonban a Gazpromnál nem cáfolták és nem is erősítették meg. A tisztánlátást nagymértékben nehezíti, hogy mind Magyarország, mind a többi nyugat-európai Gazprom-ügyfél ára titkos, így annak kapcsán csak becslések tehetők.
A megszorítások kihirdetése óta eltelt időszakban nyilvánvalóvá vált, hogy hiába hozott áldozatokat a lakosság - értékelte a Magyar Nemzetnek adott interjújában Járai Zsigmond egykori jegybankelnök az áremelések hatásait. A szakértő szerint gazdaságélénkítés helyett jelenleg a gazdaság leépítése folyik és ez nem vezeti ki az országot a válságból. A helyzet javítása érdekében csökkenteni kellene a bürokráciát, és fel kellene számolni a korrupciót. Azonban mindkét területen csak szövegelés folyik, sőt a meghirdetett célokkal ellentétes folyamatok zajlanak - hangsúlyozta Járai Zsigmond.

A Napi Gazdaság azt írja: ma még bizonytalan, hogy az október végi, november eleji időpontra tervezett nyitáshoz képest mennyivel később kezdődhetnek meg a vetítések az első magyarországi Imax-moziban, mivel a komplexumnak helyet adó Aréna Plaza Mall teljes befejezése csúszik. A lap információi szerint azonban a tervezett digitális térhatású mozit üzemeltető cég mindenképpen év vége előtti nyitással számol.

A Világgazdaság szerint a lakosság 10-15, a versenypiac pedig 40-50 százalékos áremelkedéstől tart az árampiaci liberalizáció miatt. A cégek a jövőre életbe lépő szabályozás hiányosságait róják föl a kormánynak, szakmai körök szerint azonban mégsem az ő helyzetük lesz a legnehezebb a teljes piacnyitással, hanem a kis alkuerejű és a közüzemekből kikényszerülő közepes fogyasztói köré. A liberalizált árampiaci működést leíró villamosenergia-törvény végrehajtási rendeletei napokon belül megszülethetnek. A kormány tervei szerint 2008-tól az országban mindenki attól vesz áramot, akitől akar.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×