eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Mindenki a saját testéről dönt

Magyarországon gyakran csak az agyhalál beálltakor szembesülnek a családtagok a szervátültetés és a szervadományozás problémájával. A jogszabályok szerint azonban a rokonok már nem akadályozhatnák meg a szervkivételt.

A magyarok többsége nagyon keveset tud a szervátültetésről. Erre lehet következteti abból is, hogy jelenleg csak néhányszáz ember tiltakozó nyilatkozata szerepel a nyilvántartásban.

Pedig a szabályok szerint mindenki csak a saját szerveinek kivételét tilthatja meg még életében, ha ezt nem tette meg, akkor lehetőség van a transzplantációra - mondta az InfoRádióban az Országos Vérellátó Szolgálta vezető koordinátora.

Mihály Sándor elmondta: a transzplantációs műtétek legfőbb akadálya, hogy kevés az átültetésre alkalmas szerv. Magyarországon az átültethető szervek 95 százaléka agyhalott donorból származik, a fennmaradó öt százalék pedig élődonorból. Tavaly 177 halott donor mellett 16 élődonoros szervkivételt végeztek Magyarországon.

Európai összehasonlításban Magyarország ezzel a középmezőnyben helyezkedik az el, az élődonoros átültetések terén azonban még van hová felzárkózni.

Magyarországon hat transzplantációs centrum működik, ahol máj-, vese-, szív-, hasnyálmirigy- és hasnyálmirigy-szigetsejtes átültetéseket végeznek. Tüdőátültetést Magyarországon nem végeznek, ezen beavatkozásokra Bécsben van lehetőség.

Idén eddig 189 vese-, 30 máj-, 17 szívtranszplantációt végeztek és négy volt azon beavatkozások száma, amely kombinált, azaz vese és hajnyálmirigy átültetésére került sor.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×