eur:
385.37
usd:
355
bux:
68089.11
2024. május 21. kedd Konstantin

A szakemberek megelőzték a műkincstolvajokat

Tizennégy, finoman díszített aranykarikából és csaknem nyolcszáz bronztárgyból álló késő bronzkori leleltet találtak a régészek a Csongrád megyei Baks közelében - tájékoztatott az ásatást vezető szakember.

Az ELTE Régészettudományi Intézetének adjunktusa elmondta: a legszebb leletek egyike egy díszített pengéjű, tömör markolatú bronzkard négy összeillő darabja volt, de tokosbaltákat, lószerszámokat és számos eszköztöredéket is sikerült összegyűjteniük.

Az ásatást vezető szakember emlékeztetett arra: a hatvanas évek közepe óta ismert baksi lelőhelyen a Kárpát-medence Tiszától keletre fekvő területein elterjedt Gáva-kultúra jelentős települése feküdt az időszámítás előtti XII-X. század között.

V. Szabó Gábor elmondta, a kutatást többek között az tette sürgetővé, hogy a kilencvenes évektől kezdődően Magyarországon kincsrablók kezdtek el kutatni őskori lelőhelyeken bronztárgyak után.

A nyugat-európai műkincspiacon a Kárpát-medencei míves bronztárgyaknak igen magas áruk van, ami sokakat arra ösztönöz, hogy fémkereső műszereikkel az ilyen korú lelőhelyeket fosztogassák.
Számos gazdag, fémedényeket és fegyvereket tartalmazó bronzkincset csempésztek ki az országból már eddig is, noha a törvény tiltja és börtönnel bünteti a régészeti lelőhelyek kirablását - mutatott rá az ásatást vezető szakember.

Címlapról ajánljuk
A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.

Itt a jegybank kamatdöntése

Keddi ülésén 50 bázisponttal, 7,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×