eur:
389.7
usd:
361.93
bux:
68560.21
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Veszélyesebb világ, pusztítóbb katasztrófák

Szerdán van a természeti katasztrófák elleni védekezés világnapja, amelynek kijelölésével az ENSZ a pusztítás megelőzésének és csökkentésének szükségességére kívánta felhívni a figyelmet - mondta el az InfoRádióban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Dobson Tibor emlékeztetett arra, hogy az ENSZ 1999-ben minősítette minden október második szerdáját a katasztrófák elleni védekezés világnapjává.

A földrengések, szökőárak, árvizek rengeteg ember életét megkeserítették, és sokan áldozattá váltak, nemcsak a polgári lakosság, hanem a mentést végzők közül is - tette hozzá az OKF szóvivője.

Dobson Tibor kifejtette: ezen a napon szeretnék felhívni a figyelmet a katasztrófák megelőzésére, az ezzel kapcsolatos együttműködés fontosságára. Ez a lakosság tájékoztatását, felkészítését is jelenti, fontos, hogy az emberek időben értesüljenek az őket fenyegető veszélyekről, és tudják, miképpen készülhetnek fel, előzhetik meg a nagyobb baj kialakulását.

Kiemelt szempont a gyermekek felkészítése, amelyet korcsoportonkénti bontásban történik, a katasztrófavédelmi szakemberek ellátogatnak az iskolákba, bemutatóra hívják a gyerekeket. Ez a munka sikeresnek mondható, a technikának köszönhetően könnyebben el tudunk jutni emberekhez - számolt be az elmúlt évek eredményeiről a szóvivő.

Dobson Tibor megjegyezte ugyanakkor, hogy a kockázati mutatók emelkedtek, veszélyesebbé vált a világ, Magyarországon például gyakrabban okoznak problémát az árvizek.

Hanganyag: Koncz Anita

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×