eur:
389.58
usd:
361.73
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szocialista "székházbotrány" nyomában a Heti Válasz

A Heti Válasz szerint itt a legújabb székházbotrány: az önkormányzati tárca egyik cége pénzeli az MSZP szállásadóját. A lap azt írja, hogy az érintett állami vállalat, a Magyar Turizmus Zrt. A részvénytársaságnál először megerősítették az újságnak, hogy kiutaltak 200 millió forintot a Vérmező úti pártközpont tulajdonosának, majd titokban megmásították a szerződés-kimutatást - írja a Heti Válasz. Az MSZP és a Magyar Turizmus Zrt. tagadta a lap vádjait.

A Magyar Szocialista Párt új helyre költözik, mert el kell távolodni attól, amit a Köztársaság téri székház múltja jelent - fogalmaztak az év elején az MSZP-s vezetők. Azóta a szocialisták vásároltak egy véglegesnek szánt, felújítandó irodaházat a VI. kerületi Jókai utcában.

A párt ideiglenesen - 2008 végéig - bérbe vette a Moszkva térre néző, Vérmező úti MBC-irodaház negyedik és ötödik emeletét.

2006 végén éppen innen költözött ki a Magyar Turisztikai Hivatal, illetve jogutódja, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) turisztikai szakállamtitkársága.

A tárca eredetileg 2008. december 31-ig szerződött a bérletre, ám tavaly év végén a szakállamtitkárság - úgymond a költségcsökkentés jegyében - áthurcolkodott a Hold utcába, az egykori ifjúsági és sportminisztérium épületébe - írja a Heti Válasz.

"Az MSZP-vezetők ezután beleültek a "készbe"; a februári tisztújító kongresszuson jelezték, hogy lényegében már átköltöztek a Vérmező úti átmeneti szállásra, ahol - friss bérleti szerződésük értelmében - 2008. december 31-ig van maradásuk" - olvasható az írásban.

Egy "kvázi titkos üvegzseb-kimutatás szerint" az ÖTM által felügyelt Magyar Turizmus (MT) Zrt. 2007. január 1-jétől 2008. december 31-ig érvényes, kétéves időtartamra szóló szerződést kötött "az MBC irodaházban található bérlemény bérlésére", nettó 200 millió forint értékben. E megállapodás ténye minden ésszerűséget nélkülöz: az MT Zrt. korábban négy évig fizetett az MBC alsóbb emeleteiért, de 2006 végével elköltözött az irodaházból. Vagyis az idegenforgalmi részvénytársaság annak ellenére állja a 2007-2008-as időszak 200 milliós terhét, hogy az épület egyetlen négyzetcentiméterét sem használja - derítette ki az újság.

"Hogy az imént kvázi titkosnak neveztük a www.mtrt.com/uvegzseb honlapot, arra a rögvalóság adott okot: a szerződéslajstromot ugyanis nem lehet elérni az MT Zrt. webfelületéről (www.itthon.hu), de még keresőprogramok segítségével sem. A Heti Válasz más forrásból értesült az üvegzsebtáblázat létéről, és később elektronikus levélben kerestük meg kérdéseinkkel az állami társaságot" - olvasható a cikkben.

A Heti Válasz arra kért választ, hogy ma is érvényesek-e a kimutatásban élőnek jelölt szerződések.

"A válasz 24 órán belül meg is érkezett azzal, hogy a táblázat "helyesen van fent" az interneten. Vagyis a cég közvetve elismerte, hogy jogcím nélkül utal ki 200 millió forintot (az MSZP-t is befogadó) Vérmező úti irodaház tulajdonosának" - fogalmaz az írás szerzője.

"Ha nem észleltük volna, hogy első megkeresésünk hatására "valakik" kozmetikázni kezdik a korábbi adatsorokat, újabb kérdéseket fogalmaztunk volna, részben az önkormányzati tárcának és a turisztikai cégnek, részben az MSZP-nek címezve. Jóhiszeműségünk azonban a beavatkozás láttán alábbhagyott, ezért úgy döntöttünk, a nyilvánossághoz fordulunk az alighanem a legújabb székházbotrány címre jogot formáló üggyel" - olvasható.

A lap szerint az MT Zrt. ma "valóságos szocialista utógondozó"; a cég pénzügyekért-szerződésekért felelős testületeiben, felügyelőbizottságában egymást érik az MSZP káderei, parlamenti képviselői.Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a Magyar Turizmus Zrt. tavaly májusában döntött arról, hogy az év végével lejáró bérleti szerződést meghosszabbítja 2008 december végéig.

A döntést követően módosították is a szerződést - tette hozzá.

Tavaly szeptember 5-én az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium levélben arra kérte a turisztikai marketingcéget, hogy 2007. január elsejétől álljanak el a módosítástól.

Két nappal később az ingatlan tulajdonosával erről meg is egyeztek, és a szerződést fel is mondták.

Ennek megfelelően a Magyar Turizmus Zrt. 2006. december 31. óta nem fizet a korábban bérelt irodákért bérleti díjat - mondta Róna István.

Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek azt mondta: az MSZP szerződésbe foglalt kötelezettségeinek megfelelően fizeti a bérbeadónak a Vérmező úti ingatlan után járó bérleti díjat.

Megjegyezte: a párt két szintet, összesen 1.100 négyzetméternyi területet bérel.

Az MSZP szóvivője értetlenségét fejezte ki a hetilapban megjelentekkel kapcsolatban.

Úgy vélte, lehet, hogy egyfajta megrendelést teljesítenek azzal, hogy a valóságtól és az igazságtól távol eső ügyekbe keverik az MSZP-t.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×