eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megtalálták a gyorshajtó államtitkár ügyében telefonálót

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter azonnali hatállyal felmentette a a tárca főügyeletesét Garamhegyi Ábel államtitkár gyorshajtása ügyében. A Fidesz hiányolja, hogy nem kormányzati szinten vállalta valaki a felelősséget.

"A minisztérium szerda délelőtt lefolytatott vizsgálata során a tárca főügyeletese elismerte, hogy Garamhegyi Ábel gyorshajtási ügyében hatáskörét túllépve, kérés és felhatalmazás nélkül kívánt eljárni a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnál" - szerepel a közleményben.

A GKM államtitkárát hétfőn este Szentendrén gyorshajtás miatt igazoltatta a rendőrség.

A közlemény kiemeli: Garamhegyi Ábel - mivel hivatali gépkocsijával követte el a szabálysértést - a történteket jelezte a GKM-nél, de semmilyen utasítást nem adott arra, hogy az ügyében a főügyeletes járjon el a rendőrségnél.

A nap folyamán Gyurcsány Ferenc kormányfő utasította Kóka János gazdasági és közlekedési minisztert, hogy a gyorshajtása ügyében érintett munkatársat függessze fel, és indítson vizsgálatot.

A Magyar Nemzet szerdai számában írt arról, hogy valaki megpróbálta befolyásolni a rendőrséget a GKM államtitkárának szabálysértési ügyében: a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságra (PMRFK) egy rendőr ezredesként bemutatkozó ismeretlen személy telefonált be, és tudatta az ügyeletes tiszttel, hogy jó volna, ha leszállnának az ügyről.

Garamhegyi: "Mondtam, tegyék a dolgukat"

Az ügyemben a GKM ügyelete telefonált a rendőrségre - mondta Garamhegyi Ábel.

Az államtitkár elismerte a gyorshajtás tényét, mint mondta, hétfőn este 11 óra körül a Parlamentből tartott Szentendrére, és elmondása szerint egy teljesen üres úton, egy ipari területnél a megengedett 50 kilométeres óránkénti sebesség helyett 70-nel ment. Az államtitkárt a rendőrök a helyszínen megállították.

"Mondtam nekik, hogy tegyék a dolgukat, nincs ezzel semmi" - mondta Garamhegyi Ábel. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a Magyar Nemzet "csúsztat", hiszen a rendőrséget a GKM ügyelete hívta fel.

"Nekem jelentenem kell, ha ilyet csinálok. A saját GKM-es ügyeletünk hívta fel az illetékes rendőr-főkapitányságot, és azt kérdezte meg, hogy ilyenkor mit kell tenni" - szögezte le. Garamhegyi Ábel hangsúlyozta: ez teljesen rutin eljárás, "de ha valaki politikai ügyet szeretne belőle csinálni, tegye".Az ügyészség deríthei ki, rendőr volt-e a telefonáló

Bényi Mónika, a PMRFK sajtóügyeletese közölte: a rendőrök szabálysértési feljelentést tettek az államtitkárral szemben, amit a lakhely szerint illetékes szegedi rendőrkapitányságra küldtek meg. Az eljárást a szegedi kapitányság folytatja le.

A PMRFK központi ügyeletére érkezett a hívás, amelynek kezdeményezője rendőr ezredesnek adta ki magát.

Ezzel kapcsolatban a Pest Vidéki Nyomozó Ügyészséghez küldtük meg a rendőri jelentést és hanganyagot - mondta Bényi Mónika, hozzátéve, hogy a rendőrségnek nincs hatásköre vizsgálni, valóban rendőr volt-e a telefonáló.

"Az ügyészség tisztázni fogja, mi történt; megvan az ezzel kapcsolatos hanganyag" - mondta.

Ügyészség: hivatali visszaélést követett el a telefonáló

Hivatali visszaélést követett el, aki Garamhegyi Ábel államtitkár gyorshajtásénak ügyében telefonált a rendőrségnek - közölte az InfoRádióval Csecserics István főügyész-helyettes.

Csecserics István kifejtette, hogy az államtitkár 50 helyett 78 kilométer per órás sebességgel hajtott, amikor a rendőrök megállították.

A főügyész-helyettes hozzátette: rögzítették azt a telefonbeszélgetést, amelyet a magát ezredesnek kiadó személy folytatott szentendrei, majd a pest megyei rendőrfőkapitányság ügyeletesével, és a felvételt csatolták a rendőrség által küldött iratokhoz.

Fidesz: Ki a valódi felelős?

A Fidesz súlyos esetnek nevezte a történteket, és a 2006. augusztus 20-ai tragédiára emlékeztetett, amikor a tűzijáték idején kitört viharban többen meghaltak, illetve több tucat ember megsérült.

A kormány akkor nem vállalta a felelősséget, egy meteorológust tett felelőssé a történtek miatt. Most ugyanez a helyzet: kormányzati szinten a felelősséget senki sem vállalja, a GKM főügyeletesét teszik felelőssé - közölte Szijjártó Péter szóvivő.

Hozzátette: az ügyészségnek tisztáznia kell, mi történt, ki kit fenyeget, és valóban el akarták-e érni, hogy az államtitkár gyorshajtási ügyével "ne nagyon foglalkozzon" a rendőrség.

Szijjártó Péter szerint van politikai felelős azért, mert egyes emberek, egyes állami intézményekben, minisztériumokban úgy gondolják, nekik mindent szabad.

Talán azért, mert főnökeiktől is ezt látják - tette hozzá az ellenzéki párt szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×