eur:
389.59
usd:
361.71
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Éger: "Vonják vissza a koncepciót!"

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint az új egészségbiztosítási rendszer átalakításáról készült koncepció szakmai véleményezésre alkalmatlan, ezért a tárcának vissza kell vonnia. Éger István az InfoRádióban elmondta: rövidesen bemutatják azt a szakmai anyagot, amely alternatívát nyújthat a jelenlegi biztosítási rendszer megerősítésére. Hangsúlyozta: csakis az egybiztosítós modell biztosíthatja a hatékony és színvonalas ellátást.

A Magyar Orvosi Kamara a kezdetektől határozottan, tudományos és nemzetközi tapasztalatokra alapozva tiltakozik, és ellenzi a több-biztosítós rendszer bevezetését, mert annak a betegek súlyos kárát fogják látni - mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke.

"Visszavonását követeljük ennek a koncepciónak, tiltakozunk ellene, nem értünk vele egyet" - jelentette ki Éger István.

Hozzátette: a tervezetben nem esik szó arról, hogy miként kerül, vagy kerül-e egyáltalán plusz forrás az ágazatba, megszűnnek-e a várólisták, mi lesz a betegek sorsa, mi lesz a szabad orvosválasztással.

Éger István úgy véli: nem az új rendszertől függ, hogy javul-e a szolgáltatások, ellátások színvonala, mivel az biztosítókat és nem szolgáltatókat versenyeztet egymással.

Mint mondta: egyetlen egységes társadalombiztosító típusú egészségbiztosító is nagyszerűen tudna válogatni a szolgáltatók, vagyis a kórházak és a szakrendelők között az ellátás minőségét figyelembe véve, egységes szakmai szintet és követelményrendszert szabályként beállítva.

A jelenlegi koncepció szerint azonban a huszonkét biztosító huszonkétféle szakmai elvárási rendet lesz jogosult megállapítani, ez pedig teljes zavarhoz vezet majd, mert az ország különböző pontjain mások és mások lehetnek majd az ellátási követelmények - mondta a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

"A szolgáltatók versenyéből fakadó, a betegellátásban javuló minőséget egy biztosító sokkal jobban tudná szervezni, mint huszonkettő" - fűzte hozzá Éger István.

MOK: udvariatlan lépés

Az Egészségügyi Minisztérium közleményben tudatta: "rendkívül udvariatlan és felelőtlen lépésnek tartja, hogy a korábban összehívott sajtótájékoztató miatt, a Magyar Orvosi Kamara delegációja 14 óra után, az államtitkár válaszának közepén, váratlanul felállt és távozott a megbeszélésről".

"Ez a gesztus is azt mutatja, hogy a Magyar Orvosi Kamara vezetése nem tartja fontosnak, hogy az általa képviselt orvosok érdekei a készülő jogszabályban megjelenjenek" - olvasható a dokumentumban.

A közlés szerint a szaktárca azt szeretné, ha a következő időszakban, az új jogszabály megalkotásának folyamatában érdemben megjelenhetne az orvosok szakmai álláspontja.

Ennek érdekében a minisztérium vezetése a jövő hétre egyeztetést kezdeményez a szakmai kollégiumokkal a biztosítási reform részleteiről.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×