eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Drágul az áram: akár 10 százalék is lehet a növekedés

A Magyar Energia Hivatal 5-10 százalékos áremelést javasol a lakosságot villamos energiával ellátó Egyetemes Szolgáltatók végfelhasználói árában 2008 januárjától - közölte Horváth J. Ferenc, a Magyar Energia Hivatal elnöke egy konferencián.

Horváth J. Ferenc elmondta: a javaslatot az árampiaci szereplők költségeire nehezedő mintegy ötszázalékos árnyomásnak engedve teszik.

Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára kiemelte: a 2008 januárjától teljesen liberalizált árampiacon is lesz elegendő áram. Hangsúlyozta, nincs és a nem is várható válság az árampiacon.

A szabályok értelmében a jövő év elejétől az eddigi szolgáltató egyetemes szolgáltatóként látja el a lakosságot és a 3X50 ampernél kisebb mérővel rendelkező fogyasztókat. A balkáni áramhiány hatására ott a jelenlegi magyar közüzemi árakhoz képest 30-40 százalékkal magasabb a villamos energia ára.

Az egyetemes szolgáltató árában a rendszerhasználati díj változatlan marad, a villamos energia nagykereskedelmi ára pedig mintegy 10 százalékkal emelkedik.

A konferencián résztvevő kereskedők és szolgáltatók kapacitáshiányról beszéltek és a termelőkkel együtt jelentős áremelést prognosztizáltak. Szinte egyöntetűen kritizálták a villamos energia törvényt és annak végrehajtási utasításait.

Bakács István, az E.ON Hungária igazgatóságának tagja az Európai Unió energiapiaci liberalizációs lépésekhez képest folyamatos lemaradásról beszélt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×