eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ultrahangképek az orrszarvúmagzatról

Ismét vemhes Lulu, a Fővárosi Állat- és Növénykert orrszarvúja, egy újabb mesterséges megtermékenyítésnek köszönhetően. Magzata már tíz centis. Lulu nevét januárban ismerhette meg az ország, amikor világra hozta kicsinyét, az első olyan orrszarvút a világon, amely mesterséges megtermékenyítéssel fogant. Az orrszarvú most újabb rekordot állított fel.

Ismét vemhes Lulu, a Fővárosi Állat- és Növénykert orrszarvúja - tudatta az intézmény sajtóreferense. Hanga Zoltán az InfoRádiónak elmondta: a mostani beavatkozás különlegessége, hogy a felhasznált szaporító anyag Angliából érkezett, és három éven át mínusz 196 Celsius fokra fagyasztva tárolták.

Ilyen szaporító anyaggal korábban még nem sikerült eredményeket elérni, jelentősége ezért óriási lehet a természetvédelem számára. A szakemberek ugyanis ennek köszönhetően a vadon élő orrszarvúk spermáját is felhasználhatják a jövőben az állatkerti állatok megtermékenyítéséhez.

Az orrszarvúk esetében a mesterséges megtermékenyítés annyit tesz, hogy a hímivarsejteket művi beavatkozással, altatás alatt juttatják az állat méhébe, a két ivarsejt összeolvadása azonban már természetes módon megy végbe.

A hímivarsejteket szintén altatásban, egy elektroejakulátor nevű szerkezettel vették le három évvel ezelőtt a nagy-britanniai Colchesteri Állatkert Simba nevű, 38 éves hímjétől.

Mivel az orrszarvúk 16-18 hónapon át hordják ki kicsinyüket, az állatkert munkatársai arra számítanak, hogy 2008 végén születik meg az új jövevény. A kicsi neme is csak akkor derül majd ki.

A 27 éves Lulu első életben maradt kicsinyét, Laylát januárban hozta világra. Az állatkert kutatói egy hónappal később újabb mesterséges megtermékenyítést végeztek el rajta, az a beavatkozás azonban nem hozott sikert.

Július 14-én ismét végrehajtották nála a beavatkozást, amelynek sikerét már az ultrahangos felvételek is igazolják: a magzat 10 centiméteres.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×