eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Százmilliós megbízás kormány közeli cégeknek - lapszemle

Több kormány közeli cég, köztük Bajnai Gordon két korábbi érdekeltsége is százmilliós összegben kapott megbízást a miniszter által felügyelt Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől - írja a Magyar Nemzet. Az uniós közpénzekkel kapcsolatos kommunikációt hárommilliárd forintos értékben részben ismét olyan cégekre bízták, amelyek a lap szerint a balliberális elithez kötődnek.

A cégek között van a Café PR Kft. is, amelynek korábban a Kóka János és Bajnai Gordon által fémjelzett Webigen Rt. volt a tulajdonosa, jelenleg pedig résztulajdonosa a 2005-ig Wallis-érdekeltségű Café Reklám Kft. A Magyar Nemzet megjegyzi, hogy a jelenlegi önkormányzati és területfejlesztési miniszter korábban a Wallis csoportnak volt a vezetője.

Két hónap múlva menetrendváltás, a júliusban életre hívott MÁV Start Zrt.-nél azonban még mindig nem tudják, hogy hány vonalon hány személyszállító vonatnak kell közlekednie jövőre - olvasható a Népszabadságban. A gazdasági tárca és a MÁV ugyanis egymásnak dobálja a labdát: illetékeseik leveleznek, ám nem mernek javaslatot tenni arra, hogy a tavaly év végén 14 mellékvonal forgalmának leállításával megindult helyközi személyszállítási reform hol szedje következő áldozatait. A kormányzati oldal arra vár, hogy majd a vasút új személyszállító cége magára vállalja az újabb forgalomszüneteltetések következményeit. Az állami vasútnál viszont azt gondolják: illő lenne, ha a közszolgáltatások megrendelője, azaz a kormány eldöntené, milyen menetrendet finanszírozna. A személyszállításra jutó állami támogatás viszont akár hetven vonalon is megalapozhatná a forgalomszüneteltetést.

Bár a közalapítványokat és az alapítványokat mindenki pazarló jogi formának tartja, jövőre is milliárdokat kezelhetnek ezek a szervezetek - derül ki a 2008. évi büdzsé tervezetéből. A Napi Gazdaság cikke szerint ráadásul szinte nincs közalapítványi ellenőrzés számviteli hiányosságok nélkül. Az oktatási és kulturális szervezetek nélkül is több mint kéttucatnyi, a büdzsében nevesített intézmény közül mintegy 1,2 milliárd forintot kapnak a pártok ideológiai és szervezési tevékenységét támogató alapítványai. Az Állami Számvevőszék évek óta kifogásolja, hogy a kérdéses alapítványokat csaknem teljes egészében a központi költségvetés finanszírozza, miközben a kuratóriumok és a felügyelő bizottságok működése felesleges kiadásokkal jár.

E hónaptól ismét jelentősen, mintegy 10 forinttal növelte a liszt kilónkénti átadói árát a malomipar - írja a Világgazdaság. A zsákos lisztet a malmok kilónként 82-88, a csomagoltat 90 forint feletti áron adják. Így a kereskedelemben a fogyasztói ár mindenhol meghaladja a 100 forintot. Ezzel a lisztár előreláthatólag eléri csúcspontját, további számottevő drágulásra a következő hónapokban nem kell számítani. Bizonytalanságot okoz, hogy a malmok az 1,2 millió tonnás éves búzaőrlési szükséglet 25-30 százalékát még nem vették meg.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×