eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Egyhangú támogatás Nagy Jánosnak

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága egyhangúlag támogatta Nagy János kinevezését a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnökévé, illetve Borbély Attiláét a tanács ellenőrzőbizottságának elnökévé. Nagy János a meghallgatáson hangsúlyozta: mihamarabb szeretné megteremteni az állami vagyonkezelés és hatékony gazdálkodás feltételeit.

Az állami vagyonról szóló törvény értelmében az állami vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlására jön létre a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, a vagyon kezelését és a további privatizáció operatív feladatait pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. veszi át. Az új vagyonkezelő intézmény jövő év január 1-jétől működik majd.

A jelenlegi vagyongazdálkodással foglalkozó szervezetek, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt., a Kincstári Vagyoni Igazgatóság, illetve a Nemzeti Földalapot kezelő szervezet ez év végéig tevékenykedik.

Nagy János hangsúlyozta: szakszerű, hatékony tanácsot szeretne szervezni, amely egy év alatt áttekinti a teljes állami vagyont, és megteremti a hatékony gazdálkodás feltételeit.

"A tanács munkájának szakszerűnek és hatékonynak kell lennie, mielőbb meg kell alkotni az állami vagyon naprakész, pontos nyilvántartását" - jelentette ki.

Nagy János a tanács előtt álló első feladatok közé sorolta az állami vagyon hasznosítására és fejlesztésére vonatkozó, középtávú stratégia megalkotását, illetve az új, integrált szervezet, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. létrehozását.

Nagy János elmondta: több mint 10 ezer milliárd forint nyilvántartási értékű állami vagyonról van szó.

A törvény szerint a testületnek jövő év végéig kell áttekintenie a teendőket és elvégezni a vagyonelemek átvilágítását.

Nagy János kiemelte: ez feszes munkatempót diktál majd a tanács számára. Hozzátette: arra törekszik, hogy a három szervezet integrációja január 31-ig befejeződjön.

Borbély Attila a felelősség hangsúlyozása mellett a törvényességre és a szakszerűségre hívta fel a figyelmet.

Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke a jelöltről elmondta, hogy Borbély Attila együttműködése a számvevőszékkel eddig is kiegyensúlyozott volt, az ÁPV Zrt.-vel szemben megfogalmazott számvevőszéki kritikákat illetően a felügyelőbizottság is kifejezte aggodalmát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×