eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Egyetértés: szükség van a jövő nemzedékek országgyűlési biztosára

Mind az öt parlamenti párt támogatta, a képviselők pedig közös előterjesztés formájában az Országgyűlés elnökének átadták a jövő nemzedékek ombudsmanja posztot létrehozó törvénymódosítást. Szili Katalin házelnök elmondta: a tervek szerint az államfő november 15-én már jelöltet is javasolhat.

A Védegylet kezdeményezésére jön létre a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa poszt. Az ezt kezdeményező előterjesztést az öt parlamenti párt képviselői közösen nyújtották át Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének.

Az eseményen jelen volt Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter is, aki, akárcsak a házelnök, a civil szerepvállalás jelentőségét hangsúlyozta.

Szili Katalin kifejtette: október 15-én megkezdődhet a javaslat bizottsági tárgyalása, a köztársasági elnök pedig november 15-én pedig már jelöltet is megnevezhet az ombudsmani posztra.

2000-ben maga Sólyom László államfő dolgozta ki a jövő nemzedékek országgyűlési biztosára vonatkozó javaslatot.

Az új ombudsman, akadályoztatása esetén helyettesíti az általános biztost, emellett figyelemmel kíséri, értékeli és ellenőrzi azon jogszabályok rendelkezések érvényesülését, amelyek biztosítják az épített környezet és a természet állapotának fenntarthatóságát és javítását.

Feladata a mindezekkel kapcsolatban tudomására jutott visszásságok kivizsgálása vagy kivizsgáltatása, és orvoslásuk érdekében általános vagy egyedi intézkedések kezdeményezése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×