eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Az egészségügyi reform legnagyobb vesztesei a pszichiátriai betegek"

Az egészségügyi reform egyértelmű vesztesei a pszichiátriai betegek - mondta az InfoRádiónak a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke. Német Attila hozzátette: az öngyilkosságok száma még mindig magas, megoldatlan a depressziósok, az időskori szellemi zavarokkal küszködők ellátása. A professzor hangsúlyozta: a minisztérium nemzetközi kényszerre fogadta el a Lelki Egészség Országos Programját, amit a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Pszichiátriai Szakmai Kollégium már régen elkészített.

"Egyértelműen úgy látjuk, hogy az egészségügyi reform legnagyobb vesztese a pszichiátria, illetőleg a pszichiátriai betegek" - mondta az InfoRádiónak a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

Német Attila közölte: annak a klinikának, amelyhez eddig 85 ezer fő tartozott, most 270 ezer lakost kell ellátnia úgy, hogy az ott dolgozó orvosok létszáma 20 százalékkal csökkent, és az intézmény finanszírozása 15 százalékkal lett kevesebb, míg a progresszív ellátásra - a súlyosabb állapotú betegek gyógyítására - nincs külön támogatás.

LEGO

A Pszichiátriai Szakmai Kollégium és a Magyar Pszichiátriai Társaság vezetősége elkészítette a Lelki Egészség Országos Programját (LEGO-program), amelyre azért volt szükség, mert 2020-ra a depresszió az előrejelzések szerint a második legfontosabb népegészségügyi probléma lesz az egész világon a szív- és keringési betegségek után - tette hozzá a professzor.

A program azért is lényeges, hiszen fontos az időskori szellemi hanyatlás és az egyéb pszichiátriai zavarok megelőzése vagy enyhítése, akárcsak az öngyilkosságok számának leszorítása - jelentette ki Németh Attila.

Hozzáfűzte: nem elég csak a szakmának lépnie, társadalmi szinten is komolyabban kell venni a lelki egészség fogalmát, a depresszió és az infarktus kialakulása ugyanis összefügg.

"A depressziós betegek gyakrabban kapnak infarktust, és az infarktusos betegek között, akik depressziósak, a halálozási arány is sokkal nagyobb" - mondta a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

Elővették

Emlékeztetett: 2005-ben Helsinkiben a magyar állam képviselői is aláírták a mentális zavarok jobb menedzselésével kapcsolatos egyezményt, az elmúlt két évben azonban ebben az ügyben nem történt előrelépés.

Nemrég azonban az illetékesek "előkapták" a LEGO-programot, és néhány nappal ezelőtt elfogadták, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz ennek a pozitív hozadéka - közölte Németh Attila.

Egy biztos - jelentette ki a professzor -, nem az szerepelt benne, hogy fel kell számolni az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, hanem az, hogy lakosságközelibbé kell tenni az ellátást.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×