eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Török: A szocialista politikusok 2009-ig kivárnak Gyurcsány leváltásával

Gyurcsány Ferenc MSZP-n belüli támogatottságát leginkább a riválisok megosztottsága és a tehetetlenség biztosítja, a székére pályázó szocialista politikusok biztosan kivárnak 2009-ig az elmozdításával - vélekedett az InfoRádiónak nyilatkozva Török Gábor, a Vision Consulting igazgatója.

Amit az MSZP és általában a baloldal gondolt Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké választásakor, mára jelentősen megváltozott - vélekedett az InfoRádiónak nyilatkozva Török Gábor. Gyurcsány akkor azt az ígéretet hordozta, hogy ő lesz az, aki sikeresen le tudja győzni a Fideszt, aki méltó kihívója lehet Orbán Viktornak.

Ez a politológus szerint igaz is volt 2006 tavaszáig, ám mióta a megszorító csomagot elfogadták, és nyilvánosságra került a balatonőszödi beszéd, Gyurcsány mást jelentett: ha a siker ígéretét nem is, de a konvergencia-program véghezvitelét, és egyfajta kényszert és szükségszerűséget.

Már ezek a legitimációs alapok nem állnak, Gyurcsány Ferencet a tehetetlenség és az ellenfeleinek a megosztottsága, de leginkább a politikai stratégia és taktika tartja hatalomban - tette hozzá.

Török Gábor emlékeztetett arra, hogy az MSZP-n belüli szövetségesi rendszert nagyon nehéz áttekinteni, mert nem ideológiákhoz vagy politikai tartalmakhoz kapcsolódnak, hanem az esetek többségében személyi, ad hoc jellegű szövetségek. A tavaly őszi események kapcsán is kiderült, hogy a párt vezető személyiségei - Szili Katalin, Kiss Péter, Lendvai Ildikó, Szekeres Imre - felsorakoztak Gyurcsány Ferenc mögött , de lehetnek elképzeléseink arról, hogy ez menyire a politikai taktika része volt, és mennyire kényszer vitte őket erre.

Mivel mind a négyen Gyurcsány Ferenc potenciális utódai, ha okosan mérlegelnek, akkor az érdekük nem egy gyors miniszterelnök váltás, hanem az, hogy kivárjanak 2009-ig - vélekedett Török Gábor.A Századvég Alapítvány kutatási igazgatója szerint elképzelhető, hogy nem volt véletlen a Zuschlag-ügy kirobbanása, és az MSZP ezzel készül egy Gyurcsány Ferenc nélküli időszakra. G. Fodor Gábor az InfoRádiónak úgy vélekedett: a kormányfő egész törekvése arra irányult az utóbbi időben, hogy megtartsa a hatalmát, és egyben tartsa, különböző zsarolási technikákkal maga mögé állítsa a pártot.

Vannak azonban a szocialista frakcióban is, akik úgy vélik, hogy ez az előre menekülés már ámokfutás - így elképzelhető, hogy a képviselők egy adott pillanatban kihátrálnak mögüle - tette hozzá. Ennek jele lehet a Zuschlag-ügy kirobbantása.

A kormányfő a közélet megtisztítását célzó hét pontja valós problémákra hívja fel a figyelmet, mondta az elemző, de könnyen lehet, hogy nem lesz semmi eredménye, mivel ő beszélt róla.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×