eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

"Miért baj, ha egy képviselő polgármester?"

Vita van a koalíciós pártok között, de még a szocialista párton belül is arról, hogy jó-e, ha a parlamenti képviselők főállásban végzik a munkájukat. Az MSZP frakcióvezetője szerint konszenzus van abban, hogy szükség van a változtatásra, Battonya szocialista polgármestere ugyanakkor nem érti, hogy miért összeférhetetlen, ha egy képviselő polgármester is. Az SZDSZ szigorítana, de nem annyira, mint a kormányfő.

A miniszterelnök a szocialista frakció kedd esti ülése után cáfolta azokat az értesüléseket, mely szerint nem egyeztetett a közélet megtisztítását célzó hét pontról a képviselőcsoporttal.

A szocialista honatyák állítólag rosszallásukat fejezték ki emiatt, Lendvai Ildikó frakcióvezető viszont az InfoRádiónak azt mondta, konszenzus van abban, hogy változtatni kell. "Egyetértettünk azzal is, hogy a miniszterelnök által felsorolt hét területen új szabályzásra van szükség, ebben magunk is részt akarunk venni, sőt, lehet, hogy a hétpontos javaslat felduzzad, mert lesznek saját javaslataink is" - hangsúlyozta Lendvai Ildikó, aki nem cáfolta, hogy nagy vita alakult ki a parlamenti képviselők összeférhetetlenségét szabályozó törvény szigorításáról.

Karsai nem érti

Ezt bizonyítja, hogy Battonya szocialista polgármestere érthetetlennek nevezte a kormányfő javaslatát. Karsai József azt mondta, ő el tudja látni mindkét feladatot. "Másfél éve a miniszterelnök úr arra biztatott mindenkit, hogy vegyen részt aktívabban a helyi politikában, és igenis induljon el polgármesternek, mert jobban láthatják a települések problémáit, és jobban tudnak dönteni a parlamentben. Meglepődve tapasztaljuk, hogy minden előzetes hírrel szemben, hogy ez most már összeférhetetlen. Mitől lenne az?" - tette fel a kérdést.

SZDSZ: Orvos igen, polgármester nem

Az SZDSZ egyetért azzal, hogy szigorítani kell az összeférhetetlenségi szabályokon, de nem támogatja a főállású képviselő ötletét. Horn Gábor, a liberális párt ügyvivője szerint egy képviselő nyugodtan lehetne orvos vagy tanár, polgármester vagy cégvezető viszont nem. "Vannak olyan érdek-összeütközések, ami alapján ezt a lépést meg kell tenni. Egy parlamenti képviselőnek az ország érdekeit, és nem a saját városa létező és valós érdekeit kell képviselnie" - vélekedett Horn Gábor, aki szerint több mint 100 parlamenti képviselő van, aki önkormányzati munkát is végez, ez pedig szerinte lassan ellehetetleníti a parlamenti munkát.

Az SZDSZ kedden bejelentette, hogy ötpárti egyeztetésre van szükség a kérdésben, ezt az MSZP frakcióvezetője is támogatta.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×