eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Lehallgatás csak engedéllyel, még a minisztériumokban is

A telefonbeszélgetések lehallgatása, beleértve a minisztériumi hívások rögzítését is, kizárólag bírói engedéllyel történhet - nyilatkozta az InfoRádiónak az adatvédelmi biztos.

Péterfalvi Attilát azután nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy Szilvásy György polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszter kijelentette: nem vette fel azt a telefonbeszélgetést, amelyet Topolánszky Ákossal, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium egykori helyettes államtitkárával folytatott az állami pénzek elosztásával kapcsolatos sajtónyilatkozatáról.

Korábban Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke az eset kivizsgálását követelve megemlítette, hogy amikor ő oktatási tárcavezető volt, a minisztériumban valamennyi telefonhívást automatikusan rögzítettek, és ha ez nem változott, akkor ellenőrizni lehet, pontosan mi hangzott el Szilvásy György és Topolánszky Ákos között.

Csak engedéllyel

Az adatvédelmi biztos kijelentette: a jogszabályok szerint a telefonlehallgatás titkos információgyűjtésnek minősül, ami bírói engedélyhez kötött tevékenység.

Nagyon fontos, hogy nem lehet felhasználni azokat az adatokat, amelyek engedély nélküli lehallgatás során jutnak a hatóság birtokába, erre nézve már bírósági határozat is van - tette hozzá Péterfalvi Attila.

Az ombudsman hangsúlyozta: az automatikus, gépi archiválás is lehallgatásnak minősül, akkor is, ha később nem hallgatják meg a felvételt.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×