eur:
389.34
usd:
362.13
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Az Európai Bizottság vizsgálódik a magyar törvényjavaslat miatt

Előzetes vizsgálatot indított az Európai Bizottság a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő magyar törvényjavaslat ügyében. Erről Charlie McCreevy, az Európai Bizottság belső piaci ügyekért felelős tagja tájékoztatta levélben Kóka János gazdasági és közlekedési minisztert.

Az uniós biztos aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy Magyarország olyan lépésre készül, amelynek célja - egyes híresztelések szerint - megakadályozni más tagországok vállalatainak részesedésszerzését magyar cégekben, így például a MOL-ban.

Charlie McCreevy hangsúlyozza: azt szeretnék tisztázni, hogy a tervezet tiszteletben tartja-e a közösségi alapértékeket, mint például a tőke szabad mozgására és a letelepedés szabadságára vonatkozó irányelvet.

Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője a megkeresésre reagálva azt mondta: a stratégiai cégekről szóló törvényjavaslat minden tekintetben megfelel az uniós jogszabályoknak, hiszen eleve úgy készült, hogy figyelembe vették a közösségi rendelkezéseket.

A tervezetről várhatóan hétfőn dönt az Országgyűlés.

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Hétfő este az euróval egészen február óta nem látott szintre erősödött a forint. Ezt követően kedden nem látni nagyobb elmozdulásokat, az euróval szemben gyengülésben van a magyar fizetőeszköz. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×