eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Az állam nem garantálja a profitot az egészségbiztosítóknak

A kabinet a jövő héten kezd tárgyalni a biztosítótársaságokkal az egészségügyi rendszerbe lépés feltételeiről és lehetőségeiről. A szaktárca államtitkára szerint az állam nem fogja garantálni a profitot a cégeknek. A Fidesz továbbra is azt mondja, hogy kormányra kerülése esetén visszaállítja az egybiztosítós rendszert.

Jövő héten kezd tárgyalni a kormány azokkal a biztosítótársaságokkal, amelyek érdekeltek lehetnek a 2008-ban debütáló több-pénztáras egészségbiztosítási rendszerben - mondta a kormányszóvivői tájékoztatón az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.

Kincses Gyula azt mondta, ha az állam az új működés során valakinek kárt okoz, azt meg is téríti, de garanciát nem nyújt a biztosítóknak. "Profitmegtérülési garanciáról szó nem lehet. De ha az állam időközben megváltoztatja a szabályokat, akkor egy kártérítésre valószínűleg lesz lehetőség" - fogalmazott az államtitkár.

Kérdés, hogy erre szükség lesz-e, hiszen a parlament egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke megismételte, hogy a pártja visszaállítja az egybiztosítós rendszert, ha kormányra kerül. Mikola István szerint semmi esély nincs arra, hogy a kormány nem ajánl profitgaranciát a társaságoknak.

Az egészségügyi államtitkár a tájékoztatón elmondta, hogy rugalmasabbá tették a kórházak kapacitásait mutató teljesítményvolumen-korlát rendszerét, Mikola István szerint viszont ez nem elég. "A kormányzat megpróbálta ezt a teljesítményvolumen-korlát rendszert életszerűvé tenni, de nem sikerült. Egy módon lehet életszerűvé tenni: el kell törölni. Lehetetlen helyzet, hogy a hónap közepén ülnek az orvosok az osztályokon, állnak a műtők, mert betelt a volumenkorlát, és az efelettit már nem finanszírozza az egészségbiztosító, ezért minden beteget várólistára kell pakolni" - jelentette ki Mikola István.

A két politikus nem értett egyet annak a svéd felmérésnek az értékelésében sem, amely szerint Magyarország a 29 országból a 24. helyen van abban a tekintetben, hogy az állampolgárok mennyire elégedettek az egészségügyi ellátórendszerrel. Az államtitkár szerint jól döntött a kormány, hogy bevezette a több-biztosítós rendszert, mert a lista első öt helyén szereplő országban is ilyen rendszer működik, Mikola István szerint viszont ezekben az országokban sem működnek jól ezek a rendszerek.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×