eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Munkásőr utcáról vitatkoznak Csepelen

Megdöbbentőnek tartja a csepeli Fidesz-KDNP frakció, hogy az utóbbi időkben készült térképeken feltűnt Csepelen a Munkásőr utca. A kerület szocialista alpolgármestere szerint a nevet nem az önkormányzat adta, hanem szájhagyomány útján maradt fenn, így vehették át a térképek.

Az utóbbi időkben készült térképeken, sőt a Google világtérképén és a Budapest hivatalos honlapjáról is elérhető térképen feltűnt a csepeli Munkásőr utca.

Németh Szilárd, a helyi Fidesz-KDNP frakció vezetője megengedhetetlennek tartja, hogy a rendszerváltás után utcát lehessen elnevezni a munkásőrségről. A félig magán, félig közterületen fekvő utca a volt Csepel Művek területén található.

Hivatalosan névtelen

Az ellenzéki politikus szerint a csepeli Fidesz 2005-ben javasolta, hogy a szóban forgó utcát nevezzék Hengerdomb utcának, de a szocialista többségű testület leszavazta a javaslatot, és az utca hivatalosan névtelen maradt.

Csepel szocialista alpolgármestere elmondta: az önkormányzatnak nincs olyan határozata, amely Munkásőr elnevezést adna bármely közterületnek a kerületben.

Horváth Gyula hozzátette: az egykori Csepel Művek területén számos utca található, amelyet a rendszerváltás előtt az adott üzemről vagy más, a helyre jellemző dologról neveztek el. (Az InfoRádió úgy tudja, hogy a nem hivatalos Munkásőr utcában állt régen egy munkásőr laktanya.)

Szájhagyomány útján terjed

A politikus szerint ezek az utcanevek a szájhagyomány útján maradtak fenn, néhányat hivatalossá is tettek az elmúlt években. Néhány éve több helyi gazdasági társaság és az önkormányzat támogatásával kiadtak egy térképet a gyártelep hivatalos és nem hivatalos utcáiról, ebből kerülhetett át a Munkásőr utca elnevezés számos más térképre.

Az alpolgármester arra a kérdésre, hogy kezdeményezik-e a nem hivatalos utcanév megváltoztatását, azt mondta: az utcanevek felülvizsgálata folyamatban van, de csak a gyártelep közterületeinek átvételével, a közműfeladatok megoldásával párhuzamosan tudnak sort keríteni rá.

Szerző: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×