eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Idén hatezren váltak le Budapesten a távfűtésről

Egyre több fogyasztó válik le a távfűtésről Budapesten, ezért a Főtáv változtat a díjstruktúráján, és takarékossági programot hirdet - jelentették be a városházán. Ennek értelmében jövőre elmarad az inflációhoz igazodó áremelés, és aki jelentkezik a programra, 4-8 százalékkal csökkentheti a számláját.

Demszky Gábor főpolgármester a fővárosi kabinet ülése után bejelentette, hogy a koalíciós frakciók megegyeztek egy olyan csomag bevezetésében, amely versenyképesebbé teszi a távfűtést a többi egyedi fűtésmóddal szemben. A távfűtés ugyanis jelenleg jóval drágább.

A főpolgármester elmondta, hogy változtatnak az alapdíj-hődíj arányon, nem emelik jövőre a távhődíjat az infláció miatt, és elindítják az úgynevezett Öko-programot.

Kovács Lajos, a Főtáv vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta, hogy a jövő januári távhőszámlában semmi változást nem hoz a díjstruktúra átalakítása. Az alapdíjat, amely januártól a teljes díj 35 százalékát teszi ki, nem emelik meg a szokás szerint az inflációval. A díj 65 százalékát kitevő hődíj pedig csak a gázárak változását követi majd. A legutóbbi hírek szerint januártól lenne gázáremelés, más hírek szerint viszont későbbre csúszik.

Az viszont, hogy az állandó összeget jelentő alapdíj a díjon belül csökkent, és a fogyasztással arányos hődíj mértéke nőtt, azt jelenti, hogy hidegben még többet kell fizetni, melegben pedig az eddiginél kevesebbet.

Meghirdették az úgynevezett Öko-programot is, amelynek az a lényege, hogy a jelentkezők lakásában ingyen felszerelik azokat a berendezéseket, amellyel mérheti, és szabályozhatja a távfűtést. A berendezésekért bérleti díjat kell fizetni, egy átlagos 55 négyzetméteres lakás esetén évi mintegy 16 ezer forintot, ám a Főtáv vezetése szerint az így elérhető megtakarítás ezt bőven fedezi, sőt még a várható gázáremelés hatását is kompenzálhatja.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×