eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Amikor Szilvásy miniszter úrtól telefonálnak: "Köpni-nyelni nem tudtam"

A hvg.hu portál interjút jelentetett meg a múlt héten Topolánszky Ákossal. Az egykori Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium helyettes államtitkára ebben elmondta: Szilvásy György és politikai tanácsadói döntöttek arról, hogy a támogatást kérő pályázatok közül melyek kerülhetnek a döntéshozók elé. Topolánszky Ákos kedden arról beszélt: az azóta a titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszterként működő Szilvásy György felszólította őt állításainak visszavonására, ellenkező esetben egy rá nézve terhelő közleményt ad ki. Közben kiderült, hogy ezzel párhuzamosan az interjút készítő portál főszerkesztőjét, Hirschler Richárdot is megkeresték Szilvásy György titkárságáról. Az alábbiakban a hvg.hu főszerkesztőjével készített interjút olvashatják.

Mi történt pontosan?

Az interjú megjelenésének napján a kora reggeli órákban felhívott Topolánszky Ákos és elég reszketeg hangon közölte, hogy kapott egy telefont Szilvásyéktől. Megfenyegették és követelték, hogy vonja vissza az interjút. Eltelt egy-másfél óra, csöngött a telefonom és közölték: Szilvásy-titkárság. Köpni-nyelni nem tudtam. Miért keresnek engem a titokminiszter irodájából? Egy nagyon kellemes női hang jelentkezett, közölte, hogy ő Szilvásy miniszter úr személyi titkára és az interjú elkészítésének körülményeiről érdeklődik. Konkrétan azt mondta, hogy mi bizony nehéz helyzetbe hoztuk ezzel az interjúval a miniszter úr két egykori munkatársát, Alács Tibort és Rákosi Ferencet. Szememre vetette, hogy miért nem kérdeztük meg az illetőket, mielőtt róluk bármit megjelentetünk. Kicsit megdöbbentett, hogy honnan tudják a mobilszámomat a titokügyi minisztériumban...

Azóta kiderült, hogy Topolánszky Ákost megfenyegették: nyilvánosságra hoznak róla olyan dokumentumokat, melyekben visszaélésekről van szó. Ilyenfajta jelzés vagy célzás az Ön irányába érkezett?

Nem, semmiképpen sem. Azóta sokan a szememre vetették, hogy miért nem kérdeztük meg: mi történt a Fidesz-kormányzat alatt ugyanebben a minisztériumban. Természetesen ez is egy érdekes téma, de ezzel külön foglalkozunk majd.

Mi a véleménye a történtekről?

Megdöbbentem, mert régi motoros vagyok. A 80-as években Lakatos Ernővel többször "összekülönböztünk", akkor az agitprop osztály ellenőrizte a sajtót. Kicsit erre emlékeztetett most, amikor megkérdezték, hogyan készült az interjú. Jó lenne, ha a közpénzen fenntartott titokügyi miniszter a sajtószabadság neki leginkább fájó következményeit is elviselné. Igenis, legyen a titokügyi miniszter is számonkérhető, ha arról van szó, mert hála istennek a Kádár-időknek 17 évvel a rendszerváltás után gondolom vége. Nem kellene félni senkinek sem és nem kellene senkit sem zsarolni.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×