eur:
388.36
usd:
360.33
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kemény SZDSZ-es kritika Demszkynek "machiavellizmusa" miatt

A liberális gondolkodás fennmaradásához Budapesten 2010 után is liberális főpolgármesterre van szükség, ezért a fővárosi SZDSZ-nek mielőbb meg kellene találnia Demszky Gábor utódját - jelentette ki Bőhm András, a párt fővárosi és országgyűlési képviselője.

A párt fővárosi frakcióját a múlt őszi választásokig vezető politikus az Index hírportálnak adott hétfői nyilatkozatát megerősítve leszögezte, hogy Demszky Gábor "utóbbi évekbeli főpolgármesteri teljesítménye, machiavellista hatalomgyakorlása" rossz fényt vet az egész pártra.

Ez a fővárosi politika könnyen "az SZDSZ végzetét okozhatja, mert ha csak kevesen is fordulnak el tőlünk, az már veszélybe sodorhatja a parlamentbe kerülésünket" - szögezte le.

Bőhm András úgy véli, hogy a fővárosi liberális politika mára elveszítette korábbi hitelét.

Ez jórészt a múlt őszi "felelőtlen kampányígérgetési dömping" következménye. Pedig ekkor már tudott volt, hogy a parlamentben a koalíciós pártok népszerűtlen, megszorító intézkedésekről határoztak - tette hozzá.

Mint mondta, ebben a helyzetben megújulásra lett volna szükség a városvezetés, a főpolgármester munkájában.

Ehelyett azonban a főpolgármester 16 éve ugyanazt teszi, és csupán néhány új embert helyezett el a frakcióban. Ez a helyzet előrevetítette azt a működési modellt, amelyben "a hatalmi, vagy akár a személyes szempontok felülírják a közpolitikai prioritásokat éppúgy, mint az értékvezérelt, a kiszámítható és a demokratikusan elkötelezett politikát" -vélekedett Bőhm András.

Elkeserítő dolog azt látni, hogy Budapest, "a liberális fellegvár" lassan a demokratikus deficit megtestesítője lesz - jegyezte meg.

Bőhm András szerint jól példázza ezt az a jogsértő mód, ahogy a gyülekezési jogot próbálta korlátozni a városvezetés. E szabályozást az Alkotmánybíróság eltörölte ugyan, de Budapest szégyenfoltjaként a traktorral való behajtást tiltó táblák még mindig az utcákat csúfítják.

Hasonlóképpen demokráciadeficitet jeleznek szerinte a közműcégek vezetésében, igazgatóságaiban megvalósított idei váltások, amikor pályáztatás nélkül, az ellenzék kizárásával döntöttek "esetenként ismerősök, szomszédok kinevezéséről".

A liberális politikus súlyos problémának tartja, hogy jelenleg a fővárosi önkormányzatnál szűk körben dőlnek el a dolgok, az SZDSZ pedig csak utólag szembesül a problémákkal.

Átláthatóságra, demokratikus döntéshozatalra van szükség, szemben a mai helyzettel, amikor a legfontosabb döntések kikerülik a Fővárosi Közgyűlést. A demokráciát, a liberalizmust sértő eljárásnak tartja a politikus azt is, hogy a közgyűlés elé kerülő előterjesztéseket gyakran az ülés reggelén kapják meg, ami "szimpla gombnyomogató géppé" minősíti át a képviselőket.

A közgyűlésben mára mindennapossá váltak az újraszavazások, az, hogy "vállalhatatlan módon addig szavaztat" egy kérdésről a városvezetés, míg az előterjesztőnek tetsző eredmény nem születik - mondta Bőhm András.

"Mi pedig ott ülünk a liberális padsorokban, és szégyelljük magunkat" - jegyezte meg.

Hozzátette: nem véletlen, hogy olyan fontos kérdésben, mint például a stratégiai vagyon (ELMÜ) eladása, nem szavazta meg a városvezetés javaslatát. Hiányzott ugyanis a hatástanulmány, a szakmai vita és a meggyőző érv.

Bőhm András hangsúlyozta, hogy "a rendszerváltó Demszky Gábor" a magyar politikai élet emblematikus alakja. Mint mondta, mára azonban úgy tűnik, hogy Demszky "korábbi liberalizmusa sokszor hátrébb szorul, machiavellista hatalomgyakorlása pedig illúzióromboló".

A politikus ezzel összefüggésben úgy véli, hogy "a politikai lojalitás nem lehet azonos a szervilizmussal".

Ezért "ha szégyelljük magunkat egy tervezett döntés miatt, akkor nem szabad lojalitásból gombot nyomunk" - szögezte le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×