eur:
389.55
usd:
361.96
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Átalakítaná a civil szféra finanszírozását az SZDSZ

Kivonná a politikát az egyházak és a civil szektor finanszírozásából az SZDSZ, a párt politikusai ezért a személyijövedelemadó-felajánlásról rendelkező jogszabály megváltoztatását javasolják.

Gusztos Péter, a párt frakcióvezető-helyettese közölte: a jelenlegi 1+1 százalékos személyijövedelemadó-felajánlást felváltaná egy egyszer 3 százalékos rendszer, amelyben az állampolgár személyi jövedelemadójának 3 százalékáról szabadon rendelkezhetne, annak és olyan arányban ajánlhatná fel, ahogy szeretné.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője hozzátette: kiterjesztenék a felajánlás lehetőségét az inaktívakra és a fiatalokra is, ők egy meghatározott keretösszeget ajánlhatnának fel, amelyet a költségvetés állna.

A politikus hangsúlyozta: javaslatuk célja, hogy a politika vonuljon ki a civil szféra finanszírozásából.

Egyeztetnének

Gusztos Péter szólt arról is, hogy az SZDSZ szerint ötpárti egyeztetés szükséges a közélet megtisztítását célzó miniszterelnöki javaslatról.

A párt frakcióvezető-helyettese azt mondta: Gyurcsány Ferenc nem kormányfőként, hanem az MSZP elnökeként vezette elő a tervezetet, és mivel a javaslatok főként kétharmados törvények megváltoztatását igénylik, erről minden pártnak véleményt kell mondania.

Gusztos Péter hozzátette: a párt- és kampányfinanszírozásról, valamint a főállású parlamenti képviselőségről szóló javaslatot már az SZDSZ is felvetette, így támogatják ezeket.

Hanganyag: Nagy Tamás

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×