eur:
388.51
usd:
360.61
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nagyobb veszélyben lehetnek a budai betegek

A hónap végére megszűnik a neurológiai ellátás és a stroke-központ az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben - jelentette be az intézmény főigazgatója. Nagy Zoltán hozzátette: a budai oldalon mindössze a Szent Imre Kórház marad, és a budapesti közlekedést ismerve nem garantált, hogy a súlyos állapotban lévő betegek idejében átérnek a most készülő Amerikai úti neurológiai ellátóhelyre.

A budai oldalon jelentősen csökkent a tízezer lakosra jutó ágyszám, egy stroke-központ pedig megszűnik, ami komoly problémákat okozhat a II-III. kerület és a közeli agglomerációs területek ellátásában - mondta az InfoRádióban az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet főigazgatója.

Nagy Zoltán közölte: ha befejeződik az Amerikai úti intézmény rekonstrukciója, az ellátási háttér javul majd. Ez a neurológiai központ azonban a pesti oldalon van, így kérdéses, hogy a fővárosi közlekedési viszonyok között biztosítani lehet-e a budai betegek megfelelő ellátását három órán belül.

Így Pesten öt stroke-centrum működne, míg Budán csupán egy, a Szent Imre Kórházban, ez pedig mindenképpen aránytalan - tette hozzá a professzor.

Hamarosan megszűnik

A pszichiátriai osztályokat is bezárják december 31-én. Az OPNI főigazgatója elmondta: hiába kérte a minisztériumtól, hogy az orvosi csapatok együtt maradhassanak, ez nem teljesült.

Hozzáfűzte: a bent fekvő betegek nem kerülnek az utcára, hiszen átveszi őket a befogadó intézmény, azok a páciensek azonban, akik régi orvosukat próbálják felkeresni problémáikkal, nem találják majd meg őket.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben még 411 beteget ápolnak, a hónap végére a neurológiai betegellátás megszűnik, a pszichiátriai osztályokon kezelteket pedig legkésőbb februárig átveszik a befogadó intézmények - közölte Nagy Zoltán.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×