eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Török Gábor: A Fidesz a népszavazási kampánnyal már a választásokra készül

A Fidesz a népszavazási kampányban már a 2010-es választásokra készül, hogy minél erősebb legyen és meg tudja nyerni azt - véli Török Gábor politológus az InfoRádió Aréna című műsorában. A Vision Consulting igazgatója arról is beszélt: általános, hogy a politikusok visszaélnek hatalmukkal. A szakember szerint az a kérdés, hogy hoz-e változást a politikai hozzáállásban, ahogy fogalmazott, a mutyizás megszüntetésében a Zuschlag-ügy.

A Fidesznek óvatosnak kell lennie, amikor arról beszél, hogy a kormány nem ezt ígérte, hazudott, ez a népszavazás pedig lehetőséget ad az embereknek, hogy kinyilvánítsák az akaratukat, mert lehetséges, hogy néhány hónap múlva ez már nem lesz elég erős üzenet - mondta Török Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában.

A politológus hozzátette: a referendum tétjének növelése a Fidesz érdeke, hiszen elvinni úgy lehet a szavazókat, ha a tét a kormány megbuktatásának lehetősége, de legalábbis a visszavágás a 2006-os vereségért, de ha ennyire felkorbácsolják az indulatokat, könnyen lehet, hogy nagy csalódás éri a szavazókat, amikor nem történik semmi.

A Vision Consulting igazgatója úgy véli: a jövő év a Fidesz számára csak az előjáték 2009-re, a valódi kampányt pedig 2010-re kell felépíteni, ez azonban már egész más, mint amiről Orbán Viktor tavaly október 23-án és azt követően beszélt, vagyis, hogy a kormány futni fog.

"Most már a Fidesz úgy épít, hogy ez a 2008 egy jó ugrás 2009-re, a 2009 pedig 2010-re" - fűzte hozzá Török Gábor.Lehetőségek

A kormány részéről az alapvető dilemma az, hogy "beleálljon-e" vagy sem a népszavazást felvezető kampányba, ez pedig Török Gábor szerint attól függ, hogyan ítéli meg a referendum lehetőségeit.

Az egyik lehetőség, hogy a kormány megpróbálja csökkenteni a tétet úgy, hogy nem vállal komoly vitákat az ellenzékkel, szavazóit pedig inkább az otthonmaradásra ösztönzi - mondta a politológus, aki úgy véli, nem ez a helyes stratégia.

A másik verzió, hogy a kormány megpróbál saját eszközeivel változtatni a kérdések jelenlegi támogatottságán: a célja az lehet, hogy, ha megnyerni nem is tudja a népszavazást, legalább a saját szavazóit a maga oldalára állítsa - tette hozzá a Vision Consulting igazgatója.

Bár a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról a társadalom nagy többsége elítélően nyilatkozik, kérdéses, hogyan nyilatkozik ez a többség, ha a referendum kvázi parlamenti választássá, a kormányról meg a Fideszről szóló szavazássá válik - véli a politológus.

"Nem biztos, hogy a Fidesznek olyan jó, hogyha nagyon magasra teszi a lécet, és nem biztos, hogy a kormánynak is olyan jó, ha nagyon alacsonyra, szakpolitikai irányba viszi" - mondta Török Gábor.

Általános, hogy a politikusok visszaélnek hatalmukkal

"Végre a lényegről beszélünk" - jelentette ki a Vision Consulting igazgatója Zuschlag-ügy kapcsán. Török Gábor úgy látja: a tágan értelmezett politikai elitben kialakult gyakorlat szerint sok politikus szerint a "tizedrendszer" a politika hozzáadott értékévé vált.

A Vision Consulting igazgatója úgy vélte: amennyit ma tudunk az ügyről, az valószínűleg nem elég ahhoz, hogy a kormány megbukjon. Annak kapcsán, hogy a kabinet szigorítaná az összeférhetetlenségi jogszabályokat, valamint internetes oldalt hozna létre az esetleges visszaélések bejelentésére, Török Gábor úgy vélte: a politika, a kormányzat előremenekül.

(A beszélgetés folytatását itt elolvashatja.)

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×