eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kevés a mezőőr, sok a dinnyetolvaj

Hiába dolgozik ma Magyarországon közel 500 mezőőr, még mindig sok a mezőgazdasági területeken elkövetett vagyoni jellegű bűncselekmény. Az év első nyolc hónapjában mintegy 1.600 esetet regisztráltak.

Mezei őrszolgálatot kizárólag önkormányzat hozhat létre és működtethet.

A mezőőr tevékenységi körébe tartozik a település termőföldjeinek őrzése, valamint az ott található termények, haszonállatok, eszközök, felszerelések, mezőgazdasági építmények védelme - mondta el Lukács József, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal osztályvezetője.

Hozzátette: a mezei őrszolgálatok a rendőrséggel és a határőrséggel együttműködve látják el feladataikat, kényszerítő eszközzel nem élhetnek.

Kondorosi Ferenc, igazságügyi és rendészeti államtitkár a parlamentben egy interpellációra válaszolva elmondta: azokon a településeken, ahol mezőőri szolgálat működik, folyamatos az együttműködés a körzeti megbízottakkal, így az elkövetett bűncselekmények felderítése is eredményesebb.

"2007 első nyolc hónapjában országos szinten mintegy 1.600 olyan cselekmény jutott a rendőrség tudomására, amely a mezei lopások kategóriájába sorolható. A javarészben ismeretlen tettesek ellen indult eljárások egyharmadában sikerült felderíteni az elkövetőt" - mondta.

Annak ellenére, hogy a mezei őrszolgálatok működése óta csökkent a mezei lopások kategóriájába sorolható bűncselekmények száma, az így okozott kára a gazdáknak mégis jelentős, bár számszerű becslésekbe senki nem mer bocsátkozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×