eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Jövőre már választhatunk egészségbiztosítót

Az egészségügyi miniszter arra számít, hogy az első évben az emberek 15-25 százaléka választ majd egészségbiztosítót. Horváth Ágnes erről kedden beszélt, miután hétfőn megállapodtak a koalíciós pártok arról, hogy a több-biztosítós rendszerben milyen területekre osszák az országot.

A koalíciós pártok többhónapos egyeztetés után hétfőn este állapodtak meg arról, hogy a rendszer alapegysége a megye lesz. A 22 területi egységből 18-at tesznek ki a megyék, 4-et pedig a Közép-magyarországi régió, azaz Budapest és Pest megye.

Horváth Ágnes elmondta: a rendszer fenntartja a nemzeti kockázatközösséget, a járulékot pedig továbbra is a jövedelemhez igazodva kell befizetni.

Arendszer azoknak is biztonságot jelent, akik nem akarnak biztosítót váltani - tette hozzá.

A tájékoztatón Horn Gábor szabad demokrata államtitkár azt mondta: nem az a kérdés, hogy hol van a biztosító székhelye, hanem az, van-e szerződése az adott kórházzal, háziorvossal vagy járóbeteg-ellátással - mondta Horn Gábor, hozzátéve, hogy a biztosítók országos határkörrel alakulnak meg, például egy nógrádi lakosnak lehet szerződése a zalai biztosítóval, ha annak van szerződése nógrádi kórházzal.

Arról azonban nem beszélt, hogy mi van akkor, ha egy területen egyetlen olyan biztosító van, amely szerződést kötött az ott lévő egészségügyi intézményekkel, akkor miként áll fenn a választás lehetősége az emberek számára.

Az államtitkár hangsúlyozta: függetlenül attól, hogy 22 terület jön létre, nem lesz 22 biztosító az országban.

Mint mondta, arra számítanak, hogy 8 biztosítónál nem lesz több, ezért nem is tervezik módosítani a koalíciós megállapodást, amelyben 5-8 biztosító létrehozását rögzítették.

Horváth Ágnes a részletekről szólva közölte: a biztosítók területi egységekre pályázhatnak, licitálhatnak, amennyiben megfelelnek a szakmai és a pénzügyi feltételeknek.

Egy-egy működő pénztár minimum létszáma 500 ezer biztosított lesz, ezt elérheti úgy, hogy a pályázáskor több megyére licitál, de a toborzással is teljesítheti ezt a feltételt.

A felső létszámkorlát mintegy másfél-kétmillió fő lesz, éppen azért, hogy ne jöjjenek létre monopóliumok. Efelett a biztosítók már nem fogadhatnak be több biztosítottat. Hozzátette: egy biztosító kezében legfeljebb két, egymás melletti megye lehet.

Arról is beszámolt hogy a biztosítók számára 2-3 százalékos profitkorlátot is bevezetnek.

Az MSZP szerint az új egészségbiztosítási rendszerben a szocialisták összes elvárása teljesül.

A parlament egészségügyi bizottságának elnöke a megállapodás után azt mondta, az egészségbiztosítási járulék egységes marad a jövőben is, egy-két év után pedig már az állampolgárok is láthatják, hogy melyik pénztár milyen színvonalú ellátást nyújt.

Kökény Mihály elmondta: érvényesült a területi elv, ami a szocialisták egyik kikötése volt.

Elmondta azt is: a pénztárak a kezdet-kezdetén az ügyfélszolgálattal tudnak ügyfeleket csalogatni. A későbbiekben pedig, lehet, hogy már valószínűleg kiderül, hogy az emberek mennyire elégedettek a biztosító munkájával.

2008. átmeneti év lesz, ekkor alakulnak meg a pénztárak, és több hónapig tart majd a tagtoborzás is. Az új rendszer ténylegesen csak 2009. január 1-től működik majd.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Mikola István, a párt egészségpolitikusa megerősítette: a Fidesz elutasít mindenféle privatizációt az egészségügyben. Nem vesznek részt az egészségügyi ámokfutásban, hanem kidolgozzák saját nemzeti egészségbiztosítási koncepciójukat. Részletek itt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×