eur:
396.51
usd:
354.08
bux:
74785.78
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

A Fidesz támogatja a kormány fellépését a Benes-dekrétumokkal szemben - a nap hírei

Még ebben a hónapban megállapodást vár a koalíciós pártoktól az egészségügyi reform ügyében a miniszterelnök, az SZDSZ elnöke szerint elsősorban az MSZP-n belül vannak viták. Az emlékezés fontosságáról beszélt az egykori recski kényszermunkatábor helyén kialakított Nemzeti Emlékparkban a köztársasági elnök. Vasy Géza irodalomtörténészt választotta új elnökévé a Magyar Írószövetség választmánya. A nap hírei 2007. szeptember 22-én szombaton.

Gyurcsány mielőbbi megállapodást akar

Mielőbbi megállapodásra szólította fel a koalíciós pártokat az egészségügyi reform ügyében a miniszterelnök az MSZP országos választmányának ülésén.

Gyurcsány Ferenc pártelnök hangsúlyozta: szeptember végéig meg kell állapodni az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról, október közepéig pedig be kell terjeszteni az erről szóló javaslatot az Országgyűlésnek.

A kormányfő azt mondta: folytatják az elmúlt egy évben képviselt politikát, a megfelelő tanulságok levonásával.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint a kormány szociális válságba taszította a magyar embereket, és velük akarja megfizettetni a hazugságok árát.

Kóka Gyurcsányra számít


Az SZDSZ elnöke szerint a reformokkal összefüggő viták nem elsősorban a koalíciós pártok között, hanem az MSZP-n belül zajlanak.

Kóka János azt mondta: a szabad demokraták Gyurcsány Ferenctől várják, hogy biztosítsa a szocialista támogatást és a parlamenti többséget a reformok végrehajtásához.

Az SZDSZ Országos Tanácsa határozatban ítélte el a kollektív bűnösség elvét, és a Benes-dekrétumok érinthetetlenségéről szóló szlovákiai parlamenti határozatot.

A testület döntött arról is, hogy a Békés megyei Velkey Gábor lesz a múlt héten lemondott Kis Zoltán helyett az SZDSZ parlamenti képviselője; a másik jelölt Skaliczky Andrea dunaújvárosi elnök volt.

Az államfő az emlékezés fontosságáról


Az emlékezés fontosságáról beszélt az egykori recski kényszermunkatábor helyén kialakított Nemzeti Emlékparkban a köztársasági elnök.

Sólyom László a megemlékezésen hangsúlyozta: a volt rabokat tömörítő Recski Szövetség erőfeszítései nyomán, egyre inkább beépül a nemzet emlékezetébe a tábor, az egykori foglyok pedig a magyar történelem szimbolikus alakjaivá válnak.

A recski kényszermunkatábor 1950 és 1953 között működött a Mátrában, majd Sztálin halála után, Nagy Imre miniszterelnök utasítására számolták fel az intézményt.

Válasz a szlovák határozatra

Lemondta a szlovák külügyi bizottsággal keddre tervezett közös testületi ülést a Szlovák Nemzeti Tanács Benes-dekrétumokat megerősítő döntése miatt az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

A testület fideszes vezetője az InfoRádióban indoklásként arra hívta fel a figyelmet, hogy így szeretnének tiltakozni a határozat ellen, amely szövegének véglegesítésében a szlovák külügyi bizottság kiemelt szerepet játszott.

Németh Zsolt hozzátette: a Fidesz támogatja a magyar kormányt abban, hogy határozottan lépjen fel a kétoldalú és a nemzetközi fórumokon a döntés ellen.Razzia a Bosnyák téren

Budapesten összehangolt akciót tartottak a Bosnyák téri piacon a fogyasztóvédelmi, az adó-, a vám-, és a munkavédelmi hatóság munkatársai.

Az ellenőrök összesen 4 millió 350 ezer forint bírságot szabtak ki. A legtöbb esetben az árusok nem tudták igazolni a termék eredetét, illetve nem adak nyugtát, és kiemelkedően magas, 90 százalékos volt a minőségi kifogások aránya.

Budai Bernadett kormányszóvivő kihelyezett tájékoztatóján úgy vélte: az adók csökkentését a feketegazdaság visszaszorításával lehet elérni.

A Fidesz szerint a kormány csak szavakban küzd a feketegazdaság ellen. Cser-Palkovics András helyettes szóvivő közleményében úgy fogalmazott: a sikerhez nem adóemelésekre, hanem a közterhek csökkentésére lenne szükség.

Fideszes polgármesterek a Budai Gyremekkórház bezárása ellen

A Budai Gyermekkórház bezárásának megakadályozására kérték a kormánypárti politikusokat budai fideszes polgármesterek.

Az intézmény előtt tartott tájékoztatón Nagy Gábor Tamás I., Láng Zsolt II., Bús Balázs III. és Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester vett részt.

Pokorni Zoltán hangsúlyozta: eddig 4 ombudsmani határozat nyilvánította a bezárást jogsértőnek és alkotmányosan aggályosnak.

A Fidesz alelnöke emlékeztetett arra, hogy a Budai Gyermekkórház SZDSZ-ben politizáló igazgatója, és a kerületi szocialista frakcióvezető is ellenzi az intézmény bezárását.

Vasy Géza az írószövetség új elnöke

Vasy Géza irodalomtörténészt választotta új elnökévé a Magyar Írószövetség választmánya a szervezet tisztújító közgyűlésén. Az új vezető- akinek mandátuma három évre szól. Kalász Mártontól vette át az elnöki posztot.

Kalász Márton költő 2001 óta, két cikluson át volt a szervezet elnöke. A költőt a választmány egyhangú szavazással örökös tagjává választotta.

A szombati ülésen Kalász Márton a túlélés 3 esztendejének nevezte az elmúlt ciklust. Emlékeztetett arra, hogy az idén csak a társszervezetekkel közösen megfogalmazott nyílt levél hatására kaptak központi támogatást.

Hagyó: Szemléletváltás is kell

A fővárosi önkormányzat tervei szerint 2015-re megduplázódik a budapesti kerékpárutak száma - mondta Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes az Európai Autómentes Napon.

A politikus hangsúlyozta: a kerékpározás elterjedéséhez nem csak utakra, hanem szemléletváltásra is szükség van.

Hozzátette: a tervek szerint 2008-ra elkészül az M0-ás autópálya keleti szektora és a Megyeri híd, így kitilthatók lesznek a kamionok a városból.

Az Európai Autómentes Nap alkalmából motoros és kerékpáros felvonulást rendeztek Budapesten, a lezárt Andrássy úton pedig számos program várta az érdeklődőket.

Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×