eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Stressz-törvény védi majd a munkavállalókat - lapszemle

Október 8-ig kell a kormánynak kihirdetnie az úgynevezett stressz-törvényt, azaz a munkahelyi feszültségek csökkentésére vonatkozó európai keretszabályozás hazai végrehajtásának tervezetét. A Világgazdaságban olvasható cikk szerint az a cél, hogy a munkavállalónak rossz közérzetet, betegséget, a foglalkoztatónak többletköltséget okozó feszültség oldódjon, nagyobb hangsúly kerüljön a megelőzésre.

A jogsértő cégeket akár meg is büntethetik. A törekvés nem véletlen; az Európai Unióban szakmai számítások szerint évente több mint 41 millió dolgozót érint a munkahelyi stressz. Az ehhez kapcsolódó kiadások, valamint az ebből eredő üzleti károk mértéke meghaladhatja az országok GDP-jének egy százalékát.

A Népszabadság azt írja, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jogkörében eljáró Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman rendkívül éles állásfoglalást tett közzé a Budai Gyermekkórház bezárásával kapcsolatosan. Ebben részletesen elemzi a szerinte átgondolatlan kapacitás-elosztások okozta helyzetet, leszögezve: az új beutalási rend szerint az eddig egy helyen elérhető ellátások néhány kivételével szétszóródtak, s csak a város különböző pontjain hozzáférhetőek. Péterfalvi Attila a beadvány alapjául szolgáló kormányzati intézkedés módját és várható következményeit ítélte olyannak, hogy szükségesnek látta a helyzet vizsgálatát. Az ombudsman alkotmányossági aggályaira válaszul a szaktárca leszögezte: továbbra is támogatják az integrációs terveket.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy az első körben kirendelt igazságügyi fegyverszakértő vizsgálata szerint lőfegyver volt Vadász János volt szocialista politikusnál, amikor nyáron egy kerékpárossal konfliktusba keveredett.
A BRFK-nál mindössze annyit közöltek, hogy az első vizsgálat eredménye után Vadász János egy másik igazságügyi fegyverszakértő vizsgálatát kérte. Július végén az Andrássy úton, a Kodály köröndnél keveredett egy kerékpáros és az autóval közlekedő Vadász János konfliktusba. A biciklista szerint az autó leszorította őt az útról, ezért a kocsira ütött, és szidalmazni kezdte a számára ismeretlen sofőrt, aki válaszul fegyvert rántva megfenyegette.

Az Index.hu beszámol arról, hogy gyermekkoporsóval, bekötözött kezű, járókeretes aktivistákkal tartott békés demonstrációt Tatabányán, kedden a Polgári Körök Szövetsége Horváth Ágnes egészségügyi miniszter látogatása előtt, a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának bejáratánál. A főiskola előtt demonstrálók közbekiabálással, füttykoncerttel fogadták az egészségügyi miniszter fórumára érkező Schvarcz Tibort, Tatabánya szocialista országgyűlési képviselőjét, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának alelnökét.

A Napi Gazdaság számol be arról, hogy az illetékhivatalok a jövőben az adózás rendjéről szóló törvény módosítása szerint minden érdeklődőnek, akár magánszemélyeknek is szolgáltatnak majd adatokat. Ennek díjazásáról még folynak az egyeztetések.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 06:00
×
×
×
×