eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Orbán: a hazugságért felelni kell

"Elég volt!" - ez volt Orbán Viktor Fidesz-elnök tegnapi beszédének egyik visszatérő mondata. Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének évfordulóján tartott ellenzéki nagygyűlésen Orbán Viktor úgy fogalmazott: "a kormány a demokrácia felségterületén kívül tanyázik", mert becsapta az embereket. Arra bíztatta pártja támogatóit, hogy a lehető leggyorsabban gyűjtsék össze a népszavazás kiírásához szükséges számú aláírást, hiszen annak sikere az új többségen múlik.

Több mint egymillió aláírás összegyűjtését tervezi a Fidesz népszavazási kezdeményezéseinek támogatására. Az a célja az ellenzéki pártnak, hogy még idén ki lehessen tűzni a referendum időpontját. Erről Orbán Viktor pártelnök beszélt a Fidesz budapesti, úgynevezett hazugságértékelő rendezvényén. Ezzel a nagygyűléssel emlékezett az ellenzéki párt arra, hogy egy évvel ezelőtt került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde, amelyben a miniszterelnök - párttársai előtt, egy zárt tanácskozáson - elismerte, a választások előtt hazudtak az embereknek a magyar gazdaság helyzetéről.

Az új többségen múlik a népszavazás

"A kormány úgy retteg a népszavazástól, mint ördög a tömjénfüsttől" - mondta Orbán Viktor, utalva arra, hogy népszavazási kérdések tucatjával próbálják lejáratni az intézményt. A Fidesz elnöke szerint jogi képtelenség, ha egymással ellentétes tartalmú kérdésekről, ugyanazon a szavazólapon kell véleményt mondaniuk az embereknek.

Az ellenzéki vezető bízik abban, hogy a népszavazás olyan történelmi egységet teremthet, ami tizenhét éve nem volt Magyarországon. Orbán Viktor úgy fogalmazott, "megállíthatjuk a rombolást, a szociális válságot, véget vethetünk a kormány ámokfutásának, gátat szabhatunk a gátlástalanságnak, móresre taníthatjuk a hazugokat, és megtaníthatjuk a hatalmat, igazat mondani"."Elég volt!"

A Fidesz elnöke szerint a magyar társadalomnak elege van a mai politikából, elege van a hatalom kiváltságosaiból, a reformnak nevezett "pénzbehajtásból". Végzetes eszköz az emberek becsapása, aki ezt az eszközt alkalmazza, kiírja magát a demokratikus politikusok közösségéből - utalt Orbán Viktor arra a hitelességi válságra, amely a balatonőszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után alakult ki a magyar politikában.

Az elmúlt tizenhét év legsötétebb politikai botrányának nevezte a tavaly történteket. Az emberek megtévesztése, a hazugság bűn, amiért felelni kell. A kormány ma a demokrácia felségterületén kívül "tanyázik" - tette hozzá.

"Elég volt abból, hogy egy kiváltságos csoport agyalágyultnak nézi az embereket, és azt mondja nekik, hogy nem jár nektek semmi" - tette hozzá. Utalt arra is, amit a Fidesz egy éve folyamatosan hangsúlyoz, hogy a "hazugságnak ára van". "A hazugság ára most ott van minden bezárt munkahelyben, lelakatolt iskolában, a külföldre készülő fiatalok lemondásában, az eladósodottságban, az egyre soványabb ebédekben és az egyre ócskább ruhákban" - fogalmazott Orbán Viktor.Újabb megszorítások?

Az ellenzéki vezető szerint, miközben azt hallják az emberek a jövő évi költségvetésről, hogy abban már nem lesznek megszorítások, az elvonásokkal van tele. Felhívta a figyelmet arra, hogy az eddigi intézkedések miatt a gazdasági növekedés megtorpant, az árak megemelkedtek, de Orbán Viktor szerint az ország már kiismerte a jelenleg hatalmon lévőket. "Nem csak azt tudjuk, hogy mit fognak hazudni, hanem azt is, hogy mire készülnek" - mondta, majd hozzátette: emelni fogják a tandíjat, az adókat, a vizit- és a kórházi napidíjat.

"A leggyengébb kormány Európában"

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy miközben új szelek fújnak Európában, Magyarországnak van a leggyengébb kormánya. Ötven év után új Európa-politika körvonalazódik, Európa végre felébredt az erkölcsi relativizmusból - fogalmazott. "Európa kimondta: van jó és van rossz, van igaz és hamis, van helyes és helytelen. Ez az alap, amelyre építeni lehet" - tette hozzá.

A Fidesz elnöke szerint Európában a szociális piacgazdaság irányába mozdultak el a politikusok a régi, szélsőségesen liberális politika helyett, amely szerinte Magyarországot még mindig fogva tartja. Közölte: a régi politika többet ártott, mint azt tavaly ilyenkor gyanították, rombolása elemibb volt; Magyarország ma szociális válságban van.

"A hatalom ma szándékosan széttépi és szétrombolja a szociális hálót. Míg Európa kormányai az emberek életének jobbítására törekszenek, addig nálunk csak válságok, szenvedés és elkeseredés van" - mondta a Fidesz elnöke, aki azt vetítette előre, hogy az ország nincs túl a nehezén, s mert a kormány ragaszkodik a hatalomhoz, ismét hazudni fog.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

A mesterséges intelligencia korszakának hajnalán az egész oktatási rendszer célja és eszközrendszere megérett egy jelentősebb újragondolásra - mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Balogh Petya, a Cápák között angyalbefektetője. Mint mondta, manapság a sikeres karrierhez nem lexikális tudásra van szükség, hanem kreatív és hatékony problémamegoldásra, ezt viszont szerinte nem tanítják a magyar iskolákban. Az STRT Holding vezérigazgatójával arról is beszélgettünk, mennyire könnyű vagy nehéz 2024-ben fiatalnak, kezdő vállalkozónak lenni Magyarországon, és kiderült, az RTL Cápája mit gondol arról, hogy manapság egyre több az influencer-vállalkozó. Arról pedig már a május 9-i GEN Z Fest 2024-en fog beszélgetni, hogy szerinte bátorság vagy értelmetlen hősködés-e manapság fiatalon vállalkozni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×