eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Orbán: "Nélkülünk tort ülne az önkény" - a nap legfontosabb hírei

A Fidesz elnöke szerint a magyar társadalomnak elege van a reformnak nevezett pénzbehajtásból. Orbán Viktor az ellenzéki párt gyűlésén, amelyet az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének évfordulóján tartottak a Hajógyári-sziget egyik rendezvénycsarnokában azt mondta: ha a Fidesz szövetsége nem lenne, akkor a demokráciának esélye sem lenne Magyarországon.

A Fidesz-elnöke szerint a pártja által kezdeményezett népszavazás a magyar demokrácia öntisztulása lesz majd. Orbán Viktor beszédében úgy fogalmazott: a népszavazás olyan történelmi egységet teremthet, amelyre 17 éve vár mindenki, amely végleg eltávolítja a közéletből a múlt kísérteteit. A pártelnök azt mondta: hisz abban, hogy ellentétes tartalmú kérdések Magyarországon nem kerülhetnek egy időben népszavazásra, mert szerinte ez a magyar alkotmányos jogállamnak nem is összeomlását, hanem bohózatba fulladását jelentené.

Nyakó István, az MSZP szóvivője a Fidesz elnökének beszédére úgy reagált: amikor Orbán Viktor új Európáról beszélt, akkor elfelejtette hozzátenni, hogy a kontinens meghatározó nemzetközi politikusai valamennyien reformpártiak.

Nagyobb lesz a növekedés

Az idén a korábban várttal azonos, 2,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol a Pénzügyminisztérium; jövőre a GDP a tárca új előrejelzése szerint 2 tized százalékponttal gyorsabban, 2,8 százalékkal bővül. Veres János pénzügyminiszter a prognózist ismertetve elmondta: megemelték az inflációs várakozást; a pénzromlás mértéke ebben az évben a korábbi 7 százalékkal szemben 7,5, jövőre a 3,5 helyett 4,5 százalék lesz.

Kamatot csökkentett a Fed

Az Egyesült Államokban az általános várakozásokat meghaladó mértékben, 50 bázisponttal 4,75 százalékra mérsékelte az irányadó kamatot az amerikai szövetségi tartalékbank illetékes bizottsága.
Az egyhangúlag hozott bejelentésre erőteljesen nőttek a részvényárak a New York-i értéktőzsdén, miközben gyengült a dollár. Megfigyelők szerint a nem várt mértékű kamatcsökkentéssel a jegybank elejét kívánta venni annak, hogy esetleg recesszióba süllyedjen az amerikai gazdaság, amelynek a növekedését jelentősen lelassította a 16 éves mélypontra került lakóingatlan-piac, valamint a jelzálogpiac megrendülése. Egyes elemzői vélemények szerint az amerikai gazdaság növekedése a folyó negyedévben 2-2,5 százalékra lassult az előző negyedévi 4 százalékról.

Sólyom aláírta az állami vagyonról szóló törvényt

Aláírta az állami vagyonról szóló törvényt a köztársasági elnök. Kumin Ferenc, az államfői hivatal főosztályvezetője elmondta: a jogszabállyal szemben Sólyom László nem fogalmazott meg alkotmányossági kifogást. A köztársasági elnök a törvény korábbi változatát megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek

Könnygázzal oszlatta fel a rendőrség a tüntetőket

Könnygázspray-vel oszlatták szét a tüntetőket a rendőrök a fővárosban a Deák tér és az Astoria környékén - közölte az InfoRádió helyszíni tudósítója. A fiatal, maszkot viselő tüntetők a Szabadság térről indultak a Blaha Lujza tér felé. A demonstrálók nem tanúsítottak ellenállást, közülük a rendőröket látva sokan szétfutottak a környező kis utcákba. A távirati iroda azt jelentette, hogy a rendőrök négy fiatalt őrizetbe vettek. Ezzel egy időben a Szabadság téren berekesztették a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 szervezői a Szabadság térre meghirdetett demonstrációt, mivel mint mondták, provokációt történt. Korábban a Szabadság téren átvette a demonstrálók petícióját a közszolgálati televízió egyik vezetője; a szöveget a tüntetést szervező Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivői adtak át. A négypontos petícióban azt követelték, hogy ők is szerepeljenek a köztévé reggeli hírműsorában és a tüntetők képviselőivel együtt rendezzenek ötpárti, nyilvános vitát a kialakult politikai és gazdasági helyzetről.

A képviselők adatait csak a hozzájárulásukkal lehet közzétenni

Csak az érintettek hozzájárulásával lehet közzétenni az országgyűlési képviselők telefonszámait - közölte Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos az Országgyűlés elnökének levelére válaszolva. Szili Katalin nem sokkal korábban azért kérte az ombudsman állásfoglalását, mert ismeretlenek feltették egy internetes oldalra azoknak a képviselőknek a telefonszámát és címét, akik megszavazták az állami vagyonról szóló törvényt. Az adatvédelmi biztos azt mondta: ki fogja vizsgálni az ügyet. Hangsúlyozta: az egyértelmű, hogy jogellenes a mobilszámok és az otthoni telefonszámok közzététele, ha az érintett ahhoz nem járul hozzá.Új pályázat a Ferencváros ingatlanaira

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság pénteken írja ki az új pályázatot a Ferencváros hat plusz két hektáros Üllői úti ingatlan-együttesének értékesítésére. Zelles Sándor, a szervezet vezérigazgatója elmondta: a pályázati feltételekben apró, de nem lényeges változások várhatók. Rieb György, a Ferencváros elnöke ma azt közölte, hogy szándéklevelet írt alá Kevin McCabe-bel, a brit Sheffield United elnökével a jövőbeni együttműködésről. A klubvezető szerint az angolok biztos indulnak az új pályázaton.

Az ellenzék is támogatja a Lex-MOL-t

Az MSZP és az SZDSZ mellett a Fidesz és az MDF is támogatja a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő törvénymódosítást. Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára a javaslat általános vitájában, a parlamentben elmondta: jogi szabályozással szeretnék garantálni a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű cégek zavartalan működését.

Két hetet kapott az egészségügyi tárca

Két hetet adott az V. kerületi polgármester az Egészségügyi Minisztériumnak a városrész szerint jogtalanul használt parkoló felszabadítására. Az önkormányzat közleménye szerint, ha a területet nem adják át, akkor október 1-je után hatósági eszközökkel érvényesítik a határozatot.

Magyar diákok sikere Valenciában

Magyar diák nyerte az ifjú tudósok uniós-vetélkedőjének egyik első díját - jelentette be a brüsszeli bizottság. Az idén immár 19. alkalommal meghirdetett versenyt ezúttal a spanyolországi Valenciában rendezték meg. A kiemelt díjazottak között a magyar Spohn Márton a vegyészet kategóriában a növények rovarkártevők elleni önvédelmét vizsgálta. A Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja első díja mellé 5 ezer eurós, vagyis 1,3 millió forintos jutalmat is kapott.

Elhunyt Ifj. Járóka Sándor

Életének 54. évében a budapesti Péterfy Sándor utcai kórházban elhunyt ifj. Járóka Sándor prímás, hegedűművész. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett művész több mint három és fél éve kómában feküdt. Ifj. Járóka Sándor 1995-től két éven át a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar művészeti vezetője volt.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×