eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az éjszaka, amely sokkolta Magyarországot - képgalériákkal

Kedd éjszaka lesz egy éve, hogy ötórás harc folyt a Magyar Televízió Szabadság téri épületéért. A Kossuth térről érkező tüntetők több roham után bejutottak az épületbe, ahonnan a rendőrök csak hajnali fél négy körül tudták kiszorítani őket. Az összecsapásokban legkevesebb 50 ember megsebesült. A randalírozók legalább nyolc autót, köztük több rendőrségi járművet felgyújtottak.

Hétfő délután, egy nappal azt követően, hogy nyilvánosságra került Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Balatonőszödön, a szocialista frakcióelőtt elmondott beszéde, megszólalt a köztársasági elnök is.

Sólyom László szerint a beszéd morális válságot okozott Magyarországon, amit Gyurcsány Ferenc reakciója még fokozott is.

A köztársasági elnök úgy fogalmazott, hogy a nyilvánosságra került beszéd "tartalmi szempontból nem jelent újdonságot. A választási kampány és az utána meghozott kormányzati intézkedések közötti ellentmondásról már augusztus elején kijelentettem: az alapkérdés az, hogy milyen eszközök engedhetők meg a politikai célok eléréséhez". Részletek itt!

Hétfő éjszaka pedig már a rendszerváltás óta eltelt évek addig legsúlyosabb utcai összecsapásainak lehetett szemtanúja az ország. Az eredetileg a Kossuth téren gyülekező tüntetők közül néhányan áttörték a rendőrök által felállított külső védőkordont, és egészen a Parlament falánál kiépített belső védőkordonig haladtak előre.

A rendőrök nem próbálták visszaszorítani a tömeget, de nagy erőket vontak össze a belső kordon védelmére.

Átvonultak a televízió székháza elé

<

Az MTV ostroma (2006. szeptember 18. éjszaka) (képgaléria)

Az este folyamán a tüntetők egy része átvonult a Magyar Televízió Szabadság téri épülete elé, melyet rendőrök sorfala védett. A tüntetők, akik petíciójuk beolvasását akarták elérni, egyre közelebb nyomultak, fokozatos hátrálásra kényszerítve a rendőröket.

Az első ostromokat a rendőröknek sikerült könnygázzal és vízágyúval visszaverniük, de később kénytelenek voltak az épületbe visszahúzódni.

Felgyújtott autó, megtámadott vízágyú

Ezután a téren összegyűlt emberek egy része elkezdte kövekkel és egyéb tárgyakkal dobálni az épületet, majd egymás után több parkoló autó is lángra kapott. A tűzoltók hosszú időn át nem tudták a helyszínt megközelíteni.

Később a helyszínre érkezett egy vízágyúval felszerelt tömegoszlató jármű is, amelyet szintén megtámadtak a tévé ostromlói. Többen felmásztak rá, feltépték az ablakokat takaró rácsokat, majd lángba borították a járművet.

A rendőrök képtelenek voltak tartani a székházat

Az ostromlók több roham után betörtek a Magyar Televízió épületébe, amelyet a rendőrök nem tudtak tartani. A közszolgálati televízió ekkor megszakította adását. Helyszíni beszámolók szerint több irodát feltörtek, berendezésüket megrongálták.

Az ostromlók hosszú időn keresztül szabadon járkáltak az épületben. A rendőröket az összecsapások szünetében vidékről Budapestre vezényelt egyenruhásokkal erősítették meg.

Megszakították a műsort

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője nem sokkal hajnali három óra után közölte, hogy a rendőrök behatoltak az épületbe.

A Magyar Televízió elnöke hadiállapotként jellemezte az éjszakai helyzetet. Rudi Zoltán szerint a bent lévők csapdában érezték magukat.

Az elnök elmondta azt is: a Magyar Televízió 1-es és 2-es csatornájának adását éjjel 1 óra után függesztették fel, mert sem a rendőrök, sem a televízió biztonsági emberei nem tudták garantálni a munkatársak személyi biztonságát. A dolgozókat ekkor evakuálták az épületből.Csendesebb éjszaka vidéken

Csoportos garázdaság miatt indított eljárást a rendőrség több ember ellen, akik az éjszaka üvegekkel dobálták meg az MSZP debreceni székházát és betörték az egyik ott parkoló autó üvegét.

Halmosi Zsolt, Hajdú-Bihar megye rendőrfőkapitánya elmondta: egy villamos ablakát is betörték a Kossuth téri demonstráció helyszínén, ebben az ügyben ugyancsak garázdaság miatt indult eljárás. Kecskeméten ismeretlen elkövetők tojással dobálták meg az MSZP irodáját

Felkészületlen volt a rendőrség


Ostrom a Szabadság téren 2.
(2006. szeptember 18. éjszaka)
(fotó: InfoRádió) (képgaléria)

Kedd reggel kilenc órára összehívták a nemzetbiztonsági kabinetet - jelentette be Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, aki az InfoRádióban elismerte, hogy a rendőrség nem készült fel ilyen erőszakos cselekményekre.

"Nem lehetett számolni azzal, hogy ez a demonstráció (...) ennyire eszkalálódik" - mondta Petrétei József, aki egyébként felajánlotta lemondását is, amit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem fogadott el.

Közben az országos rendőrfőkapitány helyettese az InfoRádióban azt mondta: a rendőrség megfelelő erővel biztosította a Parlamentnél kezdődött hétfő éjszakai tüntetést.

Szabadfi Árpád kijelentette: taktikai okokból, a későbbi erődemonstráció miatt kellett a rendőrségnek feladni a Magyar Televízió alsó szintjét.Gyurcsány: "az utca nem megoldás, válságot teremt"

A miniszterelnök közben felszólította a felelős politikai tényezőket, hogy tegyék világossá: a radikális utcai megmozdulás semmilyen politikai vitára nem megoldás.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, a vélemény elmondása nem egyenlő az erőszakkal, és arra kérte a tüntetőket, hogy ne engedjék a rendzavarást.

"Az utca nem megoldás, hanem konfliktust okoz és válságot teremt. Az a dolgunk, hogy ezt a konfliktust csökkentsük és a válságot megelőzzük" - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő azt mondta: az elsődleges felelősök a rendbontók, akik nem tartoznak a demokratikusan véleményüket nyilvánító tüntetőkhöz.

Ötpárti nyilatkozat elfogadását javasolta az MSZP a rendről és a szabadságról a házbizottság keddi rendkívüli ülésén - mondta Lendvai Ildikó frakcióvezető, az ülés megkezdése előtt.

Fidesz: Gyurcsány Ferenc lebukott

Közben a Fidesz szóvivője az InfoRádióban cáfolta, hogy pártjának bármi köze lenne a Magyar Televízió székházában történtekhez.

Szijjártó Péter szerint érthető, hogy a kormánypártok megpróbálják az ellenzékre hárítani a felelősséget, a szóvivő szerint azonban annak egy felelőse van: az a hazugságpolitika, amit a miniszterelnök és a kormányoldal követett.

Közölte: az Országgyűlés rendkívüli házbizottsági ülésére a képviselőjük elmegy, a miniszterelnök által kezdeményezett vitanapon azonban frakciójuk nem vesz részt. Szerinte mindez értelmét vesztette azzal, hogy Gyurcsány Ferenc "lebukott".

Úgy fogalmazott: a kormányfőnek most a helyzet megoldásán kellene elgondolkodnia.

4

Török Gábor politológus kedd reggel az InfoRádióban azt mondta: a politikai pártok egymásra mutogatása bizonyítja legjobban, hogy miként jutott el a hétfő esti megmozdulásokig Magyarország.


Hírünk a világban
(2006. szeptember 18.) (képgaléria)

A Magyar Televízió székházát megtámadó, autókat felgyújtó tüntetőkről a politológus úgy vélekedett, hogy "ilyen társaság minden demokratikus országban megtalálható, de az sehol a világon nem fordulhat elő, hogy egy 20-50 fős radikális csoport képes legyen ekkora galibát okozni és elfoglalni a közszolgálati tévét".

"Ennyi erővel a Parlament épületébe is bemehettek volna és akkor például a nemzeti koronában tehettek volna kárt" - mondta az InfoRádióban Török Gábor, aki szerint a biztosítás elégtelenre vizsgázott.

A politológus egyébként Juhász Ferenc szocialista alelnökkel és Navracsics Tiborral, a Fidesz frakcióvezetőjével hétfő éjszaka bent ragadt a televízió épületében. Az erről szóló beszámolót elolvashatja itt!

Szerző: Csák Gyula

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×