eur:
389.55
usd:
361.83
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újabb fejezet a Sólyom-Takács csörtében

Pontosnak és megalapozottnak tartja a múlt heti parlamenti beszédében a rendőri jogsértések kivizsgálására vonatkozó megállapításait a köztársasági elnök.

Sólyom László az igazságügyi és rendészeti miniszternek írt válaszlevelében az ügyészség múlt heti tájékoztatójára hivatkozva úgy véli: az adatok alátámasztják a múlt heti beszédében kiemelt igen rossz felderítési arányt.

Sólyom László emlékeztetett arra, hogy a szeptemberi és októberi túlkapások miatt 204 büntetőeljárás indult ismeretlen rendőrök ellen, és csak 39 esetben tudott az ügyészség vádat emelni.

Az államfő utalt arra is, hogy az ügyészség tájékoztatása szerint a nyomozóhatóság nem kapott megfelelő segítséget az alegységek parancsnokaitól és a műveletekben résztvevő rendőröktől.

Szintén kifogásolta az államfő, hogy a rendőrök nem viseltek azonosítószámot, és ez később akadályozta azonosításukat.

Véleménye szerint a rendőrségbe vetett bizalom csak akkor állítható helyre, ha az állomány nem tűri el a jogellenességet, valami rosszul értelmezett bajtársiasságra hivatkozva.

Sólyom László ismét arra kérte a tárca vezetőjét, hogy segítse a rendőri túlkapások maradéktalan kivizsgálását.

Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter múlt csütörtökön levélben reagált Sólyom László köztársasági elnök beszédére.

A miniszter akkor azt írta: véleménye szerint az adatok és a tapasztalatok nem alapozzák meg azt a következtetést, hogy a rendőrség ne lenne együttműködő a tavaly szeptemberi és október 23-i tüntetéseken történt jogsértések tisztázásában.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×