eur:
389.41
usd:
361.7
bux:
68052.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Õszödi évforduló: "Az elmúlt egy év rendkívül drámai próbatétel volt"

Tamás Pál szociológus szerint a gazdasági és a politikai életminőség romlása nyomja rá bélyegét Magyarországra. A szakember az InfoRádiónak azt mondta: az elmúlt egy év történései után hosszabb távon nem változik a kormány-, valamint az ellenzéki oldal támogatottsága.

Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszéde alaposan felkavarta a politikai játékszabályokat, a társadalomnak az ellenzékkel rokonszenvező része számára akkor is és azóta is sajátos harci jelszóvá vált - mondta az InfoRádiónak Tamás Pál. A szociológus ugyanakkor úgy vélte, hogy a társadalom többi része, azaz a kormánypártokat támogatók és a semlegesek számára a beszéd ma már érdektelen.

"Az elmúlt egy év rendkívül drámai próbatétele volt kormánynak és ellenzéknek egyaránt, de lényegében sem a beszéd, sem a megszorító intézkedések nem írták át hosszú távon a kormányoldal és az ellenzék oldalának támogatói összetételét" - mondta Tamás Pál.

A szociológus szerint a bizalom Magyarországon mindenki irányába nagyon alacsony, így a kormányfő felé is. "Elsősorban azok beszélnek morális megrendülésről, hazugságról, akik egyébként sem a kormányfőre szavaztak. Nekik tehát már 2006 tavaszán sem volt bizalmuk a másik félben" - hívta fel a figyelmet Tamás Pál.

Egy ilyen helyzetben az emberek pesszimisták lesznek - tette hozzá a szakember, aki szerint ugyanakkor külföldön úgy vélik? Ha egy országban megszorító intézkedéseket kell hozni, akkor azt így kell csinálni.

"Magyarországon a politikai elit képtelen kiegyezni, márpedig az elmúlt egy év arról szólt, hogy a kiegyezés álmától is messzebb kerültünk, mint az előző években" - mondta Tamás Pál, hozzátéve, hogy békétlen országba, "ahol az emberek egymás torkát harapdálják", nem szívesen megy a külföldi tőke.

"A gazdasági, politikai életminőségünk romlott és ez kétségtelenül rontja az ország képét" - jelentette ki Tamás Pál szociológus.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×